Руска телевизия уволни водещ заради призива му да се давят украински деца

0
102
Антон Красовски

Следственият комитет е разпоредил проверка

Руски телевизионен водещ се извини за призива си украински деца да бъдат давени, а руският Следствен комитет съобщи, че го разследва заради тези коментари, предаде Ройтерс.

В предаване миналата седмица по контролираната от държавата руска телевизия Ар Ти (RT) водещият Антон Красовски каза, че украинските деца, които възприемали руснаците като окупатори по времето на Съветския съюз, трябвало да бъдат „хвърлени направо в бурно течаща река” и да бъдат давени.

Красовски написа в пост в социалните мрежи, че „наистина се чувства неудобно”. „Ами, случва се: ти си в ефир, увличаш се и не можеш да спреш… Моля за извинение всички, които са били шашнати от това”, заяви той.

Ар Ти е държавна телевизия, контролирана от Кремъл, по която често звучат призиви руският президент Владимир Путин да предприеме още по-агресивен подход във войната.

Коментарите на Красовски обаче преминаха границата според властите. Следственият комитет, който разследва тежки престъпления, каза, че е бил сезиран да разгледа неговите остри изявления и е разпоредил проверка.

Главният редактор на телевизионния канал Маргарита Симонян съобщи, че Красовски е отстранен от работа заради „отвратителните” си коментари, и че никой в Ар Ти не споделя възгледите му.