Руски хакери обявиха, че са изкарали от строя сайтовете на редица банки в България заради украинското зърно

0
147
Руските хакери се хвалят, че са ударили наши банки

Засегнати за кратко са били мобилните приложения на банките

Руската хакерска група NoName се похвали в своя канал в Telegram, че е спряла достъпа до интернет страниците на редица големи банки в България, включително ДСК, ProCredit, Pireus и други, заради решението на българския парламент да отмени забраната за внос на украински селскостопански продукти, съобщава „Фокус“.

„Народното събрание на България реши да премахне забраната за внос на украинско зърно. Подобни действия силно възмутиха фермерите, които заплашиха с протест. Въпреки това служителите отговориха, че „забраната за украински внос е една от причините за повишаването на цените в страната“. В същото време същото украинско зърно все още не отговаря на стандарта на ЕС. Но на кого му пука?“ – пишат NoName.

Проверка на „Фокус“ показа, че сайтовете на банките в момента работят без проблем, но в българските медии се появи информация за отделни оплаквания и спиране на работата на мобилните приложения в един и същи момент.

Според твърденията на руската хакерска група, в рамките на кибератаката са засегнати страниците на ДСК, Pireus, ProCredit, Централна кооперативна банка и Първа инвестиционна банка.