От днес Румен Радев е едноличен господар на България

0
1585
Снимка: фейсбук

Никога досега в най-новата ни история не се е случвало един човек да контролира всички специални служби

Тодор Александров

Днес се случи нещо нечувано в цялата „демократична“ история на България. От днес президентът Румен Радев държи цялата власт в страната. Държавата е без парламент, управлявана от „сламено“ служебно правителство, което не се отчита никъде и не се контролира от никой. Освен от президента.

От днес, с назначаването на тъста на червения генерал Стоимен Стоименов-Бисер Борисов за шеф на агенцията за подслушване и проследяване-ДАТО, Радев е едноличен господар на България. Овладяването на ДАТО бе последният пирон в ковчега на българската демокрация.

Защото преди това наемниците на Радев „изчегъртаха“ шефовете на ДАНС, Разузнаването-ДАР, Военното разузнаване, ГДБОП, Националната полиция, главният секретар на МВР и останалите специални служби в МВР.

И не само „изчегъртаха“ директорите, но назначиха на техните места хора, лично предани на Румен Радев.

От седмица Breeking.bg предупреди какво се готви в ДАТО с назначаването на Бисер Борисов. Да припомним кой е той :

Доброто познанство между Бойко Рашков и Бисер Борисов,довчера зам.-директор на ДАТО се дължи на важен кадър на някогашните комунистически служби – ген. Стоимен Стоименов, чиято професионална биография включва и поста заместник-началник на Разузнавателното управление на армията (РУМНО). Преди това Стоименов е шеф на отдел в Главното политическо управление на Българската народна армия-ГЛАВПУНА-БНА, после на работа в отдел „Военен“ на ЦК на БКП.

Интересна подробност е, че макар да има добри контакти в БСП, за около година – 2012-2013 г. – вече като запасен офицер, Стоименов успява да стане съветник по националната сигурност на президента Росен Плевнелиев.

Източници от службите за сигурност са категорични, че издигането си до заместник-директор на ДАТО Бисер Борисов дължи на факта, че е зет на о.з. ген. Стоимен Стоименов.

Преди две години в публикации в медиите се твърдеше, че Стоименов водил предварителни разговори за създаването на политически проект с лидер Румен Радев.

Пак според публикации в медиите Стоимен Стоименов се явява като „кръстник в сянка“ на едноименното седмично издание на кръга „Капитал“. Твърди се, че Стоименов е подбрал трима младежи – синове на доверени офицери от Държавна сигурност и УБО, които поставили началото на финансовия седмичник. Сред тях бил и Иво Прокопиев, чийто баща преди 10 ноември е шеф на ловно стопанство и офицер от УБО, което по-късно се трансформира в Национална служба по охрана.

Причина за краткия период, в който Стоимен Стоименов съветва Росен Плевнелиев по въпросите на националната сигурност, се оказват разкритията, че сестрата на съпругата на заместник-директора на ДАТО е женена за оперативно интересния Самир Искандер Франсис, който е имал общ бизнес със Златомир Иванов–Баретата и експулсирания от България като заплаха за националната сигурност руски бизнесмен Константин Циганов.

Както Breakring.bg първи писа, веднага след встъпването си в длъжност като вицепремиер и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Румен Радев Бойко Рашков е провел продължителна среща в кабинета си със заместник-директора на Държавна агенция „Технически операции“ Бисер Борисов.

Източници от ДАТО твърдяха, че след срещата при Рашков Бисер Борисов се е върнал в службата и е поставил две задачи на най-верните си подчинени. По първата е изискал всички разработки на служителите на МВР, които са били обект на пряко прилагане на специални разузнавателни средства във връзка с разследвания за купуване на гласове.

Справката трябвало да съдържа и имената на полицейски началници, които може да са попаднали случайно при разработването на трети лица във връзка с изборния процес. Информацията следвало да бъде предадена на Бойко Рашков до броени дни, като целта й била да послужи както за масова чистка в МВР, така и да потвърди внушенията, които представители на „протестните партии“ традиционно правят, че изборите в България се решават от шефовете на полицията по места. Подобни твърдения, но без доказателства и конкретика, често отправя и президентът Румен Радев, макар през 2016 г. да спечели избори, организирани от тогавашния кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Втората задача, която Бисер Борисов възложил на верните си служители в ДАТО и която изглежда е получил отново в кабинета на служебния вътрешен министър, би могла да се тълкува като грубо нарушение на Закона за специални разузнавателни средства.

Изискани били всички записи на оперативно интересни лица, които се съхраняват в ДАТО и по които протича името на главния прокурор Иван Гешев. Въпросните материали можело да се използват за изготвянето на компромати срещу обвинител №1, които да бъдат разпространени в медии, а по-късно да послужат и за евентуално искане до ВСС за отстраняването на Гешев. Дали Рашков е разпоредил на Бисер Борисов да започне и персонално разработване на комуникацията на главния прокурор, не е известно, но дори и да е станало, то няма как да се осъществи по законов път, тъй като магистратите се ползват с имунитет, а за прилагане на специални разузнавателни средства се изисква и разрешение от съдия.

Пак да повторя, че до момента всички ключови постове в специалните служби са заети от хора, лично предани на Румен Радев.

Да припомним думите на изгонения с нелепи обвинения директор на разузнаването-ДАР Атанас Атанасов : Зад моето отстраняване стои „дългата ръка на Кремъл, а и координирани действия с бизнесмен с много обвинения, които може да са едно с Кремъл. Има прояви на висши форми на демагогия, популизъм, а според някои и индикации за диктатура. Става смесване между различните власти и институции. Точка. Кое не е така към момента ?

Нещо повече. „Чистиките“ и „изчегъртванията“, тоест погрома на спецслужбите, бяха извършени от служебното правителство, по нареждане на Радев. Временният кабинет няма такива правомощия, но кой ти гледа. Затова от днес в България има диктатура.

Цялата власт, чрез контрола над службите, е в ръцете на Румен Радев. Това не се е случвало никога досега в най-новата ни история. Защото според законите за спецслужбите техните директори се назначават по предложение на Министерски съвет, но с указ на президента. Точно затова законодателят е предвидил разделението на властите, за да няма един човек абсолютния контрол над всички служби. И съответно на цялата информация в държавата.

Да припомним как през 2001 година президентът Петър Стоянов отказа да подпише указите за освобождаване на директорите на НСБОП ген. Кирил Радев и на Националната полиция ген. Васил Василев. Те бяха предложени от правителството на Иван Костов.

Към днешна дата това вече е мираж. Вече сме в радевата диктатура. И на прага на „радевата зима“.