Руски съд задочно арестува Христо Грозев

0
58
Христо Грозев Кадър: Нова

Българинът е обвинен в незаконно пресичане на границата на Русия

Лефортовският съд в Москва удовлетвори искане за арестуване на Христо Грозев от разследващия проект „Белингкат“ (Bellingcat), съобщи „Интерфакс“.

Българинът е обвинен в незаконно пресичане на границата на Русия.

„По отношение на Грозев съдът избра мярка за неотклонение под формата на задържане под стража за срок от два месеца от момента на екстрадирането му на територията на Руската федерация или от момента на задържането му на територията на Русия“, цитира агенцията съдебното решение.

Кога точно и при какви обстоятелства Грозев според разследването е преминал нелегално границата, не се уточнява. Документът към делото е с ограничен достъп на сайта за информация за дейността на московските съдилища.

През декември миналата година стана известно, че Грозев е обявен за издирване, но не се знае по какъв член е обвинен. В началото на февруари Грозев каза пред австрийския вестник Falter, че е решил да не се връща в Австрия, където е живял дълги години, и ще живее в САЩ. „Подозирам, че във (Виена) има повече руски агенти, информатори и поддръжници, отколкото полицаи“, каза той.

Грозев каза приблизително същото и за България по време на изслушвания пред комисия в предишния парламент.

От съображения за личната му и обществена сигурност британските власти му препоръчаха да не се появява в Лондон за церемонията за връчването на кино наградите BAFTA. Грозев е едно от главните действащи лица в документалния филм „Навални“.

При регистрирането на делото днес е посочено, че Грозев е издирван по първа алинея от член 322 от Наказателния кодекс на Руската федерация. В нея се говори за „преминаване на държавната граница на Руската федерация без валидни документи за право на влизане в Руската федерация или напускане на Руската федерация или без надлежно разрешение, получено в съответствие с процедурата, установена от законодателството на Руската федерация, при липса на признаци на престъпления, предвидени в член 283.2 от този кодекс“.

Наказанието е глоба в размер до 200 хиляди рубли или в размер на заплатата или всеки друг доход на осъденото лице за период до 18 месеца, или задължителен труд за срок до две години или с лишаване от свобода за същия срок./Дневник