Руски самолети обстрелвали автобуси с евакуиращи се от Украйна

0
137
Снимка: БНТ

Евгений и Александър обаче пристигат във Варна успешно

Украински шофьори попаднаха под руски самолетен обстрел. Те са евакуирали китайски граждани към Молдова. Въпреки преживяното и двамата шофьори продължават да спасяват хора от войната. Те пристигнаха във Варна с поредната група бежанци, предаде БНТ.

Евгений и Александър са попаднали под пряк обстрел с ракети, изстреляни от два самолета и както казаха, „по чудо оцеляхме всички“. Инцидентът става при четвъртото им минаване по този маршрут – към Кишинев през Затока към Белгород-Днестровски.

Сега пътят вече е затворен и колегите им минават през граничния пункт Паланка. И двамата шофьори бяха изключително спокойни, докато разказваха къде са оставили простреляния си автобус за ремонт само, за да вземат нов и да потеглят с поредната група бежанци.

Късно вечерта Евгений и Александър пристигат във Варна с 40 украински жени и деца. Този път никой не е стрелял по тях, както се е случило на 60 километра от Одеса при предишния им курс.

„Обстреляха автобуса, целият е в дупки, ето снарядите, един снаряд е в ръцете ми и много още се търкалят тук. Бяхме с пътници, попаднахме под руски бомбардировач, който хвърли цял куп неясно какво – ракети или нещо друго, снаряди. По чудо останахме живи, никой не пострада“, разказа Евгений.

Евгений Салников е от Одеса, на 52 години е и повече от 30 години работи като шофьор на автобус. Досега не са стреляли по него.

„Дойдоха два самолета – единият по-високо, вторият мина много ниско, на практика успоредно с автобуса, на около 150-200 метра. В този момент бяхме сами на шосето, на тясно място, с ниска скорост. Имаше взрив, светлини, по автобуса започна да трака нещо“, допълни Евгений Салников.

Шофьорите прикриват автобуса зад изоставена сграда, тя поема част от удара. 48-те китайски граждани са евакуирани с помощта на минаващи коли.

„Самолетите определено са ни видели, без съмнение. Докато пресичахме моста, един прелетя към морето, а тези два дойдоха откъм морето. Не знам каква е била задачата им. Ако целта им е била непосредствено автобусът, то не знам как да го определя. Ако е била друго, явно сме попаднали там, където е трябвало да бомбардират. А бомбите са от забранените за употреба, доколкото аз разбирам – касетъчни. Защото от една бомба излитаха по 15-20 малки снаряда“, поясни Евгений Салников.

Според него целта на руските военни е да отворят сухопътни коридори към Крим и към Приднестровието в Молдова, откъдето според него руски войски също атакуват Украйна. Въпреки това той няма съмнение как ще свърши войната.

„Ще свърши с нашата победа, без съмнение. Защото народът ни така се сплоти, че няма как да стане друго. Всички ще излезем, без децата, но с жените и ще се браним“, каза още Евгений Салников.

И той, и колегата му Александър продължават да работят. Новият автобус на Евгений и Александър потегля обратно към Украйна веднага щом пътниците му слизат във Варна, за да се върне с още бягащи от войната.