Руски сили са окупирали Запорожката АЕЦ, където избухна пожар след обстрел

0
60
Снимка: кадър

Пожарът е потушен, а радиационната безопасност е „гарантирана“, съобщиха украинските спасителни служби

Руските въоръжени сили са окупирали площадката на Запорожката атомна електроцентрала, съобщиха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на украинската държавна инспекция за ядрено регулиране.

По-рано съобщиха за пожар в украинската ядрена централа „Запорижия“, най-голямата подобна централа в Европа, след нападение на руски войски, съобщи кметът на намиращия се наблизо град Енергодар, цитиран от Ройтерс.

Имаше ожесточени боеве между местни сили и руски войски, съобщава Дмитро Орлов в онлайн пост. Той добави, че при боевете са дадени жертви, без да уточнява подробности.

Украинските спасителни служби съобщиха, че са успели да достигнат до ядрената централа, в която избухна пожар след обстрел от страна на руски военни сили. На обекта работят 44 пожарникари и 11 пожарни коли, се казва в изявление, публикувано във фейсбук. По-рано украинските власти съобщиха, че в пожарът в централата е засегнал „учебна сграда“ и лаборатория, но за момента радиационната безопасност е „гарантирана“.

При пожара не е засегната жизненоважна техника, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Организацията цитира данни на украинските власти, според които не е отчетено повишаване на равнището на радиация.

Украинската Служба за извънредни ситуации съобщи по-рано, че в резултат на руския обстрел е възникнал пожар на територията на Запорожката АЕЦ в учебно-тренировъчния корпус, който в 6,20 часа местно време е бил потушен. Изключен е бил Трети енергоблок. Кметът на близкия град Енергодар каза, че на територията на централата има ранени.

По-рано украинските власти съобщиха, че руските сили увеличават усилията си за превземане на централата и са влезли в града с танкове.

Британският премиер Борис Джонсън призова за свикването на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което да се проведе „през ​​следващите няколко часа“, след като руски сили обстреляха украинската атомна електроцентрала „Запорижия“, предаде Франс прес.

„Безотговорните действия на президента Путин вече могат пряко да застрашат сигурността на цяла Европа“, заяви Джонсън след разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Зеленски обвини Русия, че нейни танкове обстрелват съзнателно атомната електроцентрала „Запорижия“, отбелязва ДПА. „Това са танкове, екипирани с уреди за нощно виждане. Това означава, че знаят по какво стрелят, подготвили са се за това“, заяви украинският президент, като предупреди, че сигурността на цяла Европа ще бъде под заплаха в случай на експлозия. Той напомни, че Украйна има 15 атомни реактора и даде аварията в Чернобил през 1986 г. като пример за опасността, на която е изложен континентът.