Руски военни превзеха ключовото пристанище на Мариупол

0
143
Снимка: Realniistorii

Градът има важно стратегическо значение

Стратегическото пристанище на Мариупол в Източна Украйна е блокирано от руски военни след „безмилостни“ атаки. Това каза кметът на града, цитиран от АФП.

„Засега търсим решения на хуманитарните проблеми и всички възможни начини да извадим Мариупол от блокадата“, каза Вадим Бойченко в съобщение, публикувано около полунощ местно време в акаунта на кметството в тelegram.

По думите му основният приоритет е прекратяването на огъня, за да може да се възстанови жизненоважна инфраструктура, както и да се създаде хуманитарен коридор за внасяне на храна и лекарства в града.

Превземането от Москва на този град с около 450 000 жители, разположен на брега на Азовско море, ще бъде важен повратен момент в инвазията на Русия в Украйна. Това би позволило да се осъществи връзката между руските сили, идващи от анексирания Крим, които вече са превзели ключовите пристанища Бердянск и Херсон, както и сепаратистки и руски войски в Донбас.

„В продължение на пет дни нашият роден град, нашето семейство от половин милион, е под безмилостна атака“, пише още Бойченко и призова за продължаваща съпротива. Според него части на украинската армия, Националната гвардия, ултранационалистическия полк „Азов“, граничари и морска пехота са защитавали града.