Руското посолство покани Радев в Крим

0
259
дипломати
Руското посолство в София

От Балканите дойдоха славянската писменост, от Балканите трябва да дойде и признаването на Крим като законна и неотделимата част на Русия, пише в посланието

„Председателят на кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер заяви, че президентът на България Румен Радев трябва да посети руския Крим, където на него ще му бъде оказан топъл и радушен прием“. Тази покана се появи днес на сайта на руското посолство в София. Информацията е от вчера, като е пусната от „РИА Новости“.

„От Балканите дойдоха славянската писменост и православието. Затова тъкмо от Балканите трябва да дойде и признаването на Крим като законна и неотделимата част на Русия. Ако Президентът на България вземе решение да посети руския Крим, сигурен съм, че ще му бъде оказан топъл и радушен прием“, са точните думи на Абажер, цитирани в поста на дипломатическата мисия.

Публикацията излезе в деня, в който се проведе балотажът за президентските избори.  При телевизионния дебат в четвъртък на въпрос от Анастас Герджиков какъв е Крим, Радев отвърна: „Руски, разбира се. Какъв да е?“.

Последва реакция от Украйна, която привика българския посланик в Киев.