Рязка ескалация на кризата около Украйна

0
84
Снимка: архив

Четири украински области ще проведат референдуми за присъединяване към Русия

Рязка ескалация на кризата около Украйна. Западът осъди остро намеренията на четири окупирани от Москва украински области да проведат референдуми за присъединяване към Русия, пише Нова.бг.

Проруските управници обявиха допитвания от 23-и до 27 септември в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области. Това представлява около 15% от територията на Украйна. Новината идва на фона на контраофанзивата на украинските сили, която набира скорост през последните дни.

Германският канцлер Олаф Шолц обвини от трибуната на ООН Русия в „безочлив империализъм” и обеща още военна помощ за Украйна. Остра реакция дойде и от френския президент.

„Това, на което сме свидетели от 24 февруари, е връщане към ерата на империализма и колониите. Франция отхвърля това. На 24 февруари тази година Русия, постоянен член на Съвета за сигурност, чрез акт на агресия, нахлуване, анексиране, наруши нашата колективна сигурност, умишлено наруши Устава на ООН и принципите на суверенното равенство на държавите. Има едно ясно и сигурно нещо. В момента, в който ви говоря сега, в Украйна има руски войски и доколкото знам, няма украински войски в Русия. Това са фактите. Русия трябва да разбере, че не може да наложи волята си военно, дори ако има фалшиви референдуми в територии, които са били бомбардирани и сега са окупирани”, каза Еманюел Макрон.