С 600 млн. евро по-малко пари от ЕС, за Лорер не е проблем

0
230
Даниел Лорер и Кирил Петков

Общата сума на българския план за възстановяване и устойчивост ще бъде намалена с 578 млн. евро

Общата сума на българския план за възстановяване и устойчивост ще бъде намален с 578 млн. евро, за да бъде актуализиран спрямо реалното отражение на пандемията от COVID-19 върху българската икономика. Това става ясно от данни за икономическия растеж, публикувани от Европейската комисия, пише Трибюн.

Вместо 6.27 млрд. евро България ще разполага с 5.69 млрд. евро, за да се възстанови чрез реформи и изпълнението на проекти до 2026 г.

Днес министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер коментира решението на ЕК. Според него в него няма нищо драматично.

ГЕРБ/СДС

Ще стане драматично, ако България не може да излъчи парламент, за да гласува всичко, което обещахме на Брюксел, което ще направим. Включително да реформираме прословутите обществени поръчки. И това е част от тези задачи за близките месеци. Без парламент парите от Брюксел няма да дойдат и това ще го усетят всички граждани“, каза Лорер пред БНТ.

Той припомни, че в министерството ръководено от него сега започва първата програма – „Технологична модернизация за малки и средни предприятия“ с общ бюджет от 260 млн. лв.

Това е само началото. Има много мерки, които трябва да се финансират. Без реформи и парламент, няма да стане“, подчерта отново министърът.

Той е оптимист, че по-скоро ще има правителство. „Въпросът е под ръководството на Асен Василев дали можем за една седмица да убедим още няколко депутати да помислят за бъдещето на децата ни за това, че идва глобална рецесия и България трябва да има стабилно управление“, допълни Лорер, който не коментира дали се водят преговори с отделни имена като Виктория Василева и Елена Гунчева.

По думите му Кирил Петков ще бъде „активна част от управлението на промяната“, но крайното решение ще бъде на Василев, когато сглобява кабинета. Първо обаче е важно договарянето на политиките с ДБ, БСП и независимите депутати. Лорер е категоричен, че не търсят постове за никой преди да успеят да сглобят управляващо мнозинство.

Той допълни, че не е дискутирано при нови избори дали ще правят общи листи с ДБ.