С гласовете на мнозинството Мирослав Иванов остава зам.-председател на парламента

0
47
Мирослав Иванов

Предложението за предсрочното му освобождаване бе на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“

Със 129 гласа на депутати от мнозинството срещу 81 гласа на опозицията Мирослав Иванов остава заместник-председател на Народното събрание (НС).

Дебатите по темата предизвикаха бурни емоции от всички парламентарно представени групи, а от трибуната се чуха различни тези „за“ и „против“.

Още в самото начало на заседанието председателят на НС Никола Минчев заяви, че „Продължаваме Промяната“ стои твърдо зад Мирослав Иванов. Последва ставане на крака и аплодисменти от депутатите от управляващото мнозинство.

Представители на трите опозиционни парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, внесоха проект на решение за освобождаване на Иванов  от поста.

Поводът за искането за оставка на Мирослав Иванов е отнемането на думата на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък (13 май). Тогава Десислава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС. Според вносителите на проекторешението, поведението на Мирослав Иванов е особено некоректно спрямо представители на трите опозиционни партии, но най-вече се проявява спрямо най-голямата опозиционна парламентарна група – ПГ на ГЕРБ-СДС, и нейния председател.

„Мирослав Иванов трябва да знае, че всички ние бихме го уважавали повече, ако доброволно се оттегли от поста. Надявам се, че и вие от криворазбрана солидарност към него няма да се заинатите и за пореден път да ни демонстрирате силата на мнозинството, защото пировите победи на мнозинството в този парламент имат твърде висока цена“, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Хасан Адемов от ДПС посочи, че с колегите си са работили с много председатели, сред които Стефан Савов, Иван Куртев, Юнал Лютфи, Гиньо Ганев, Георги Пирински. „Правите ли някаква разлика между колегите, които изброих, и начина, по който те спазваха духа и буквата на закона, и младия колега Мирослав Иванов“, попита Адемов.