С минута мълчание министрите почетоха паметта на загиналите полицаи

0
10
Министерският съвет

Засиленият мигрантски натиск ще срещне отговора на държавата – полиция и армия ще охраняват границата усилено, каза Гълъб Донев

Голямата цел на това правителство е влизане на България в Шенгенското пространство и трябва да докажем на партньорите си, че сме способни да защитим границата си.

Това обяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на заседанието на правителството, докато говореше за загиналите вчера двама полицаи. Те бяха блъснати от автобус с 47 нелегални мигранти, докато опитваха да го спрат.

Искам ясно да заявя, че засиленият мигрантски натиск ще срещне отговора на държавата – полиция и армия ще охраняват границата усилено, каза Донев. Той допусна, че е възможно да се поиска и помощ от ФРОНТЕКС, но преди това и българските служби трябва да си свършат работата. Въпреки подозренията за съучастие на МВР в трафика, убеден съм, че полицаите и военнослужещите са мотивирани да охраняват границата, заяви Донев.

Той поиска МВР да засили патрулите по пътищата, ползвани от трафикантите на мигранти. Трафикът се прави по сигурни трасета и щом местните хора ги знаят, службите също трябва да ги знаят, каза премиерът.

Заседанието на министрите започна с минута мълчание.