Начало МНЕНИЯ С най-много военни във властта, България е само по зелени чорапи пред...

С най-много военни във властта, България е само по зелени чорапи пред Путин

0
206
Американски танк "Ейбрамс"  Снимка: сайт на армията на САЩ

Румъния се готви да купи американски танкове и праща свои F-16 да пазят небето над Балтика. Ние стискаме съветските железа и въвеждаме час „Защита на отечеството“ в гимназиите

Веселин Желев Снимка: фейсбук

България е сигурно страната в ЕС и НАТО с най-много генерали и други бивши военни по държавните върхове – като се почне от президента, мине се през служебния премиер и министрите му и се стигне до съветниците във високите етажи на властта.

И макар у нас да не можеш да се разминеш от разследващи журналисти и анализатори, един очевиден факт остава неизречена от никого обществена тайна – че ни управлява неизбрана квазихунта от военни запасняци, които дават най-доброто от себе си отбраната ни да остане в съветското си минало.

Румъния се готви да купи американски танкове за сухопътните си войски и изпраща свои изтребители F-16 да пазят небето над балтийските републики, пишат днес световните медии. България се задоволява да модернизира остарелите си съветски танкове Т-72, които показаха сериозни конструктивни слабости във войната в Украйна и в други военни конфликти, и скоро ще трябва да моли съюзниците в НАТО да пазят и нейното небе, защото ресурсът на все още годните ѝ съветски МиГ-29 изтича до края на тази година.

„Румънците нямат нито президент, нито министър-председател, нито министър на отбраната, които да са бивши висши или старши офицери от военновъздушните сили. Вие, българите, имате всичко това, но до месеци няма да имате нито един годен изтребител, да не говорим, че съвместимостта на въоръжените ви сили с тези на държавите от НАТО е нулева“, каза в интервю с Клуб Z дипломат от Брюксел, пожелал анонимност поради чувствителността на темата.

По думите му с упорития си отказ да предостави въоръжения на Украйна и в замяна да получи натовски страната ни не само се самоизолира политически, не само изпуска шансове да се превъоръжи бързо на разумни цени, но и все повече се превръща консуматор на колективната сигурност в НАТО, без особено да допринася за нея.

Румъния си е поставила за цел да купи танкове „Ейбрамс“, произведени от „Дженерал дайнамикс“ (General Dynamics), предаде днес Ройтерс, позовавайки се на официално лице от министерството на отбраната на северната ни съседка, с която България влезе заедно в НАТО и в ЕС.

Агенцията посочва, че Румъния е повишила бюджета си за отбрана на 2,5 на сто от БВП  тази година от 2 на сто предната в отговор на руската агресия срещу Украйна, с която има 650-километрова обща граница.

Ройтерс припомня и че в Румъния има компоненти на американския щит срещу балистични ракети и от миналата година на нейна територия е разположена постоянна бойна група на НАТО.

Румънските власти ще изпратят молба за предварително одобрение за закупуване на един батальон (около 50) танкове М1 „Ейбрамс“ според генерал-лейтенант Теодор Инцикас, който е цитиран от изданието на министерството на отбраната „Обсерваторул милитар“ (Военен наблюдател). Ако молбата бъде одобрена, Букурещ ще придобие танковете чрез междуправителствена сделка, пояснява изданието.

Ройтерс пише, че страни близо до Русия като Полша, Финландия и Германия сключват сделки да произвеждат американски оръжия в Европа, договарят нови сделки и се опитват да ускорят изпълнението на съществуващите договори.

Като пример за такава сделка агенцията посочва, че миналия декември румънското министерство на отбраната подписа договор за придобие седем безпилотника „Уочкийпър Екс“ (Watchkeeper X) от израелската фирма за военна електроника „Елбит системс“ за близо 410,2 милиона щатски долара.

Отряд от приблизително 100 военни и четири самолета Ф16 на румънските военновъздушни сили ще участва в засилена мисия за охрана на въздушното пространство на балтийските държави между април и юли, съобщи още румънското мистерство на отбраната.

Самолетите, които Румъния изпраща в Балтика, са част от 17-те F-16 Блок 15  (F‐16AM/BM Block 15) втора ръка, които тя придоби от Португалия в сделка, извършена между 2016 и 2022 г. Такива машини бяха предложени на България, но тя ги отказа, но в същото време не успя да придобие други или да удължи особено живота на своите МиГ-29. Изпълнението на сключената от последното правителство на ГЕРБ-СДС сделка за придобиване на американски нови F-16 Блок 70 се забави и първите самолети от тази поръчка за над 1 милиард долара няма да пристигнат у нас преди 2025 г.

„Важното в случая с Румъния е, че тя вече има оперативни самолети, които не само летят в страната, но участват и съюзническа в мисия в Балтика“, посочи дипломатът. „България, не само че не може да прави това, а ще се нуждае от съюзническа помощ, за да пази въздушното си пространство“.

Източникът на Клуб Z, който внимателно следи българските медии, отбеляза, че при недостатъчното финансиране на въоръжените сили българското правителство влага средства в проекти със съмнителна стойност като например изучаването на предмет „Защита на отечеството“ в 10 и 11 клас. Искането за това идва от министерството на отбраната, а министерството на образованието е дало своето одобрение.

„Това не е смислено нито за отбраната, нито за образованието, а е само много пара в свирката“, беше коментарът на нашия източник.