Съдът блокира поредния опит за смяна на ръководството на тотото

0
106

Решението беше взето след жалба на настоящия изпълнителен директор

Вторият опит на спортния министър Радостин Василев за смяна на ръководството на Българския спортен тотализатор бе частично блокиран от Софийския градски съд. Посочените от министъра Александър Тодоров и Георгий Султанов влизат в Управителния съвет на тотото, но Тодоров няма да бъде вписан като изпълнителен директор на мястото на настоящия Любомир Петров, който остава и член на УС, съобщава Нова.

До това решение на състав на СГС с председател Владимир Вълков се стига след жалба, подадена от Любомир Петров. До приключване на производството Тодоров няма как да заема поста на Петров, но все пак съдът разрешава той и Султанов да бъдат вписани в състава на УС на мястото на Людмила Петкова и Валентин Точев. Решението на съда в частта за спиране на производството за смяна на Петров с Тодоров може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Първоначално министър Василев опита да вкара в УС на тотото Тодоров, Султанов и Росен Иванов на мястото на Петров, Гошо Гинчев и Христо Йовов, но след жалба от Гинчев и Йовов СГС спря тяхното вписване до приключване на производството. Впоследствие от ММС опитаха да вкарат Тодоров и Султанов на мястото на другите двама членове на УС – Петкова и Точев, които още през лятото на миналата година са подали молби да бъдат освободени от длъжност. В крайна сметка това е допуснато от СГС, но не и смяната на позицията изпълнителен директор.

По този начин към момента Любомир Петров остава изпълнителен директор на БСТ, а в Управителния съвет на тотото старото ръководство ще има мнозинство – Петров, Гинчев и Йовов срещу Тодоров и Султанов.

Бъдещият окончателен състав на тотото зависи от крайните решения от две производства в СГС.

При първоначалната заявка на спортния министър за смяна на ръководството на БСТ Любомир Петров обяви, че няма да обжалва, но в крайна сметка първо жалба подадоха Гинчев и Йовов, а след това и самият Петров.

Александър Тодоров и Георгий Султанов са представители на ИТН, като Тодоров бе депутат в 45-то, 46-то и 47-мо Народно събрание, а през лятото на 2021 година Султанов бе предложен от партията за министър на културата.