Съдийската колегия не преназначи Лозан Панов във Върховния административен съд

0
255
Лозан Панов
Лозан Панов

Утре може да има извънредно заседание на колегията, на което отново да бъде обсъдена молбата му

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ не преназначи шефа на Върховния касационен съд/ВКС/ Лозан Панов като съдия във Върховния административен съд/ВАС/. Седемгодишният му мандат начело на ВКС изтича на 10 февруари и Панов е поискал да се върне във ВАС, защото е бил съдия там.

„След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“, пише в заявлението на Панов. Той е започнал работа в съдебната система през 1998 г. в Софийския районен съд.

В края на миналата година Лозан Панов бе издигнат за президент от гражданското сдружение „Правосъдие за всеки“ и бе подкрепен от „Демократична България“, но кандидатурата му бе оценена като провал.

В подкрепа на заявлението му днес са гласували седем от членовете на колегията, а двама са били против – Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков.

Заради ситуацията утре може да има извънредно заседание на колегията, на което отново да бъде обсъдена молбата на Панов.

В четвъртък като председател на ВКС встъпва Галина Захарова.