Съдия Москова и дъщеря й загинали в опит да спасят две кучета от потопа

0
733
Даниела Йорданова Снимка: фейсбук

Отивали са към ветеринарната клиника

Вероятната причина за смъртта на съдия Мария Москова и дъщеря ѝ д-р Даниела Йорданова е опитът им да спасят две кучета по време на потопа в Царево, които са били във ветеринарния кабинет на Йорданова.

„Срещнах се преди месец в Царево с д-р Даниела Йорданова, защото кучето ми беше болно. Срещнах се с нея и преди две седмици, кабинетът ѝ беше напълно оборудван. Отивали са към ветеринарната клиника, където е имала едно или две кучета, за да могат да ги приберат по време на бурята. Минали са по моста и явно тогава е станала трагедията“, каза пред БТВ журналистът Димитър Керанов.

„Загубихме прекрасни хора. Повече от 20 г. се познаваме със съдия Мария Москова. Прекрасен професионалист. Не става въпрос за престъпление, може би има някъде пропуски по веригата“, каза съдията от районния съд в Бургас Евгени Узунов.

„България не може и не бива да бъде пасивна по отношения на бедствия. Да не тичаме след събитията, а да вървим пред тях – превенция. България има програма за превенция на бедствията, но тя има нужда от голямо финансиране. Всеки лев, инвестиран в превенцията, спестява 8-10 лв. за справяне с щетите“, каза по Би Ти Ви инж. Николай Николов, съветник на вътрешния министър.

Той допълни, че в националната програма за намаляване на рискови бедствия за една община „изграждането на път, корито на реката през населеното място, ще допринесе за намаляване на риска от бедствие в съответната област. Трудно се прави този програма заради финансиране. Десетки години трябва да има стратегическо мислене, а не ден“.

Според него е важно хората в България да се застраховат, както е във Франция, където 85% от населението го прави доброволно.