Сакскобургготски няма да търси обезщетение за двореца „Врана“

0
33
Симеон Сакскобургготски

Като музей, посветен на Третото българско царство, той скоро ще бъде общодостъпен, уверява царското семейство

Царското семейство в официална позиция след решението на САС по делото за двореца „Врана” определя като „злонамерени” и „стари” разпространяващите се слухове, че сега фамилията ще заведе дела за обезщетения за това, че в годините е била лишена от правото да ползват собствените си имоти, съобщава Нова телевизия.

„Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения от такова естество. Негово Величество многократно е заявявал тази позиция по различни поводи”, се казва в позицията.

„Нещо повече – Царското семейство е напълно наясно, че режимът, установен след незаконния референдум от 1946 година в България, е наложен от чужди сили. Следователно – не българският народ има вина и не той следва да плаща каквото и да е обезщетение”, се казва още в съобщението.

„Също така следва да се повтори, че Дворецът „Врана“, още откакто е върнат на Царското семейство с единодушното решение на Конституционния съд през 1998 г., се реставрира с лични средства на Царя и дарения на родолюбиви сънародници, за да се превърне в музей, посветен на Третото българско царство. Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен”, завършва позицията на Царското семейство.