Само в Breaking.bg: „Информационно обслужване“ потвърждава пред ЦИК, че в секциите с хартиени бюлетини избирателната активност е два пъти по-висока

0
759
Христо Иванов гласува с хартиена бюлетина, когато можеше да се гласува и с машина.

Според резултатите в „хартиените“ секции избирателната активност е 57%, а в секциите с машини-35%. Данните сриват митовете на „мадуровците“ от ПП и ДБ

Официално писмо до ЦИК на държавната фирма „Информационно обслужване“, която бе избрана от от избирателната комисия да брои резултатите от изборите на 2 октомври, срива митовете на поборниците на „мадуровките“ от ПП и ДБ, научи Breaking.bg.

В него държавното дружество потвърждава изводите за избирателната активност, за последните избори. От „Информационно обслужване“ отчитат, че в секциите, където се гласува с хартиена бюлетина, избирателната активност е два пъти по-висока.  Според техните данни в секциите само с машинно гласуване активността е 35%, а в тези с хартия, под 300 избиратели, е 57%.

Според експерти силовото налагане на гласуване само с машини през пролетта на м.г. е отблъснало над 600 000 избиратели, които не са отишли до урните. Това се потвърждава и от официалните данни на ЦИК за последните четири избора за Народно събрание.

На изборите през април 2021 година активността бе 50,4%  и то в период на пандемия от коронавирус. Само няколко месеца по-късно, през юли, изведнъж избирателната активност спадна на 42%, през ноември месец беше 40% и през октомври 2022 г. на 39%.