Конституционният съд: Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията

Решението е взето с 8:4 гласа

0
72
конвенция
Конституционният съд обяви Истанбулската конвенция за противоконституционна.

Румен Ненков, Филип Димитров, Константин Пенчев и Георги Ангелов са съдиите с особено мнение по казуса

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция, противоречи на Конституцията. С четири особени мнения Конституционният съд (КС) реши, че международният документ не съответства на основния закон. Това съобщи Дневник.

Особените мнения са на съдиите Румен Ненков, Филип Димитров, Константин Пенчев и Георги Ангелов. Според останалите осем обаче документът противоречи на Конституцията. Нито една жена от състава на Конституционния съд не е подкрепила конвенцията.

През март Конституционният съд (КС) реши да образува дело по казуса. Искането за това бе подписано от 75 депутати от ГЕРБ.

Неочаквано конвенцията предизвика множество обществени дебати и завишена активност в социалните мрежи. Трите тези, към които се насочиха противниците ѝ бяха, че тя въвежда понятието трети пол, задължава държавите да признаят еднополовите бракове и изискват от тях да въведат в училище обучение за нетрадиционна сексуална ориентация.

В аргументите си те се опират на понятието „gender“, което обикновено се превежда на български език като „социален пол“, но което не е свързано според текста на конвенцията с трите въпроса.