Министерство алармира за тежки проблеми с машините за гласуване, ЦИК – отстранихме ги

0
1259
Липсват информационни- активи към машините за гласуване, твърди Министерство на електронното управление.

Министерство на електронното управление алармира избирателната комисия, че липсват „информационни активи“ в устройствата, с които ще се гласува

Една седмица преди провеждането на местния вот са установени липси на „информационни активи“ в машините, с които ще се гласува. Тези липси са установени при удостоверяване на съответствието на машините, съобщава агенция БГНЕС, която се позовава на писмо изпратено до председателя на ЦИК Камелия Нейкова, с копие до председателите на Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация.

Агенцията подчертава, че писмото е изпратено преди няколко дни от Министерството на електронното управление.

При внимателния преглед на т.нар. Техническо устройство за машинно гласуване /ТУМГ/, което ще бъде използвано при провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г., са установени редица липси:

машините за гласуване на са оборудвани с акумулаторни батерии;

флашките не съдържат необходимата за извършване на удостоверяване информация;

липсват одобрени образци на бюлетина, визуализирана върху екрана на машината, както и на разпечатана бюлетина от машинно гласуване;

Не са получени тестови данни в реален образ на бюлетината, идентични с тези, които ще бъдат използвани на изборите на 29 октомври 2023 г.

Посочените по-горе активи трябва да бъдат предоставени възможно най-бързо от ЦИК предвид съкратените срокове за удостоверяване на съответствието.

От ЦИК съобщиха, че всички технически пособия са предоставени на Министерството на електронното управление.