Само в Breaking.bg: Защо Рашков е без достъп до тайни?

0
5437
Бойко Рашков Снимка: БНР

Дали за нерегламентирано разпространяване на класифицирана информация? Проверяван ли е кабинетът на вътрешния министър за подслушвателни устройства?

Тодор Александров

Скандалите около силовия вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков не спират. След като преди малко председателят все още на ДАНС Димитър Георгиев обяви пред медиите, че Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация от преди 2 години Breaking.bg задава няколко въпроса към президента Румен Радев, началник на служебното правителство.

1.Познава ли Бойко Рашков заместник-директора на ДАТО Бисер Борисов и откога? Обещал ли му е след 11.05.21 година да бъде махнат шефът на ДАТО Цветан Китов и той да бъде назначен с указ на президента на негово място?

2.На дати 13.05 и 21.05.2021 година Бисер Борисов бил ли е в кабинета на Рашков и занесъл ли му е папки ? Какво има в тях и ДАТО, която е самостоятелна агенция ,на какво правно основание явно се отчита на министър Рашков т.е. на МВР?

3.Проверяван ли е кабинетът на Рашков за подслушвателни устройства от служители на ДАТО и на какво основание? И проверявани ли са и други кабинети, включително .на лица без достъп до класифицирана информация? Каква е гаранцията, ако това е така, че някой министър няма да изпрати чрез Бисер Борисов ДАТО да сложи, а не да провери нещо?

4.Бойко Рашков с отнет достъп до класифицирана информация ли е от ДАНС за нерагламентирано разпространяване на класифицирана информация? Има ли в момента достъп до такава информация, какво ниво, на какво основание и кой му го е издал?

5. Дори да има „прясно“ издаден достъп на някакво основание, това не представлява ли потенциален проблем, особено ако има достъп до информация на НАТО?

6.Смятаме, че има вероятност при така зададените от нас въпроси да се фабрикуват т.нар. „доказателства“ за подслушване, включително и за нерагламентирано такова чрез вероятно близкия до Бойко Рашков зам.-шеф на ДАТО Бисер Борисов.

7. Продължаваме да питаме президента Радев, който еднолично в момента управлява, КОИ са подслушваните политици и настояваме да разсекрети и покаже на хората доказателствата за това… Той управлява цялата държава и може да го направи. Ако не го направи значи лъже с цел да обслужи избирането си за втори мандат.

Питаме също така изтрити ли записите от камерите в МВР, за да се скрие, че Бисер Борисов носи папки на Рашков? Настояваме за пълна проверка от компетентните органи?