Андрей Райчев: Слабото звено в кабинета е Рашков

0
209
Андрей Райчев

Според политолога вътрешният министър се държи неадекватно

Слабото звено в служебния кабинет е Бойко Рашков, посочи пред БНТ политологът Андрей Райчев.

„Един министър на вътрешните работи трябва да е по-мълчалив и сдържан, а не да говори толкова много, а когато говори, трябва да говори с факти. Не може вътрешен министър да излиза и да казва, че едва ли не бившият премиер Бойко Борисов бил човекоядец“, смята Райчев. Той определи действията на вътрешния министър като несериозни.

„Ясно е, че има подслушвания – щом може да се снима премиерът в спалнята му, какво да говорим за опозицията. Последният начин да прекратим подслушването обаче е с такива бомбастични твърдения за човекоядци“, категоричен е политологът. Той сравни Рашков с „лъжицата с катран в тази сравнително хубава супа, наречена служебно правителство“. По думите на Райчев вътрешният министър се държи неадекватно.

„Ръководителите на служби не трябва да се страхуват от политиците, а от нас – обикновените граждани. За да стане това, Народното събрание трябва да направи комисия, трябва да се говори спокойно и тихо по темата. Тези служби трябва да престанат да правят каквото си искат“, категоричен е Райчев.

Според него смяната на модела в държавата минава през законодателни промени.

„Трябва да се разведри атмосферата и да се спре с надцакването. ГЕРБ също преувеличават и изпускат нервите си, но някои от техните твърдения са верни. Как да реагираш на твърдението на някакъв човек, че Борисов го заплашвал, че ще яде месо. Това е пълна глупост. Не мисля, че с тази патаклама ще се срути ГЕРБ“, уточни Райчев. Той настоя, че политиците следва да говорят спокойно и да правят прагматични предложения.

„В момента Слави Трифонов отново залага на мълчалива позиция, която едва ли ще е пълно мълчание като на предишните избори. ГЕРБ се борят да оцелеят. Там има спад, но в никакъв случай срутване. БСП се борят сами със себе си. ДБ бележат ръст, ДПС винаги си е било ДПС и си е на същото място“, коментира потенциала на отделните партии Райчев. Той смята, че битката за първото място на 11 юли ще бъде между „Има такъв народ“ (ИТН) и ГЕРБ, но ИТН няма да могат да върнат мандата, както направиха в предния парламент, защото тези избори ще се проведат при различни правила – с изцяло машинно гласуване.