Самолет наруши въздушното пространство на четири държави, сред които и България

0
128
самолети
Снимка: архив

Малкият апарат е кацнал у нас след полет през Унгария, Сърбия и Румъния

Малък двудвигателен самолет Beechcraft с двама души на борда е прелетял ниско във въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България в сряда вечерта.

Самолетът е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, американски самолети F-16, и румънски самолети F-16, съобщиха от Министерството на отбраната на Румъния.

Уточняваме, че въпросният самолет, който е прелетял в румънското въздушно пространство по маршрута Орадя – Карансебеш – Дробета Турну Северин, не е показал враждебно или опасно поведение. В нито един момент пилотът на самолета, обаче, не е отговорил на опитите за установяване на радиовръзка, нито пък на визуалните сигнали, предавани от прихващащия военен самолет, съгласно международните норми“, допълниха в комюникето си МО на Румъния.

Според наличните към момента данни самолетът е излетял от района на Дебрецен, Унгария, около 17.30 ч., без да има одобрен полетен план и без да е стартирал електронните средства за идентификация от типа транспондер. Самолетът е засечен в унгарското въздушно пространство от два военни самолета на унгарските ВВС в 17:38 ч. Малкият самолет не реагирал на радиоразпити или визуалните сигнали от военните самолети.

Около 17:49 ч. самолетът навлязъл във въздушното пространство на Румъния, в района на Орадя, придружен от двата унгарски военни самолета. Румъния и Унгария имат трансграничното споразумение за охрана на небето. В 17.58 ч. унгарските самолети се върнали в базата, като двуместният самолет е бил поет от два самолета F-16 на ВВС на САЩ, разположени в 86-та авиобаза Фетеш, които изпълнявали патрулна мисия във въздушното пространство на Румъния.

Мисията на двата американски самолета беше сходна – радиоразпитване, визуална идентификация и ескортиране на целевия самолет.

В 18:36 ч. американските самолети се върнали в 86-та авиобаза, като мисията на авиополицията била поета от два самолета F-16 на румънските ВВС, излитащи от същата авиобаза.

Румънските военни самолети прихванали двуместният самолет в 18:42 ч. и продължили мисията по разпит и ескорт. Самолетът, който продължил да не реагира на радио и визуални сигнали, около 19:00 ч. навлязъл в сръбското въздушно пространство в район между Дробета-Турну Северин и Корбово.

Малко след 19:00 ч. самолетът преминал във въздушното пространство на България. От Министерство на отбраната (МО) изпратиха позиция за ситуацията.

„На 8 юни около 19.09 ч. малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на България. Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план. В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния – от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета-нарушител. При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано“, посочиха от МО.

По случая се води разследване.