Държавата е като Триград, лети стремглаво към пропастта

0
2239
СНИМКА: ТРУД

Важното е да върви „промяната“, както ви убеждават нейните трубадури

Иван Михайлов

От 11 декември 2021 година жителите на девинското село Триград и още три селища са откъснати от света след като обилните снеговалежи срутиха пътя към известната родопска туристическа дестинация. Хората, които дойдоха да празнуват по време на коледните и новогодишните празници там, минаваха километри пеша, със сакове, торби и друг багаж, за да стигнат до Триград.

Разрушеният път към селото си стои все така разрушен, хората изнемогват, но на властта, заета с грандиозни планове за 10 магистрали и 20 тунела, изобщо не и пука за някакъв си Триград. Да се оправят сами. Важна е „промяната“.

От средата на декември 2021 година България има ново коалиционно правителство , четирипартийна коалиция на коалициите. След едномесечното им управление  страната прилича на Триград.

Заради космическите цени на ток, газ и вода затварят цели отрасли от бизнеса. Всички оранжерии в страната спряха работа заради безумните сметки за газ. Затварят ресторанти, магазини, предприятия за производство на храни. Дори гигантът „Арсенал“-Казанлък хлопна кепенци и прати 7000 души на улицата. Заради огромния ръст на цените на материалите дори печелившият до преди година строителен бранш рухва финансово и праща хората си на трудовата борса.

Високите цени на основни хранителни стоки сриват оборотите на магазините. Освен бизнеса, рекордните цени на ток, газ и вода удариха битовите потребители с юнашки сметки. Инфлацията изхарчи предварително „увеличението на пенсиите“, което в крайна сметка се оказа намаление. Дори Мика Зайкова, от упрваляващата партия ИТН призна, че оцелява с помощи от сина си.  Съдбата на давещите се е в ръцете на самите давещи. Вместо помощ за бизнеса и обикновените хора, един месец ни се разиграва „театро“ и красиви приказки за светло бъдеще. 

Летящи автомобили, влакове-стрела, тунел над Дунав, „милиардни инвестиции“, японски строители и светли бъднини. Вече и непредубеденият зрител вижда, че КирчоКокорчовците са напълно неадекватни.

В парламента партиите от „промяната“ нямат внесен законопроект. Не работят парламентарните комисии, освен изслушвания ни министри, Народното събрание бездейства. Но това струва милиони левове на българския данъкоплатец. „Борците срещу корупцията“ дори поискаха държавата да им плаща тестовете, за да влизат в парламента.

Премиерът Кирил Петков се държи като Алиса в страната на чудесата, винаги е учуден, винаги е изненадан. Цялото нищоговорене и нищоправене на „промяната“ се изчерпва с обяснения за анализи, обещания и заклинания срещу политическите опоненти. И, разбира се, дежурната вече „съдебна реформа“.

И докато при служебните кабинети на Румен Радев държавата спря да работи, сега при неговите пионки-КирчоКокорчовците тя вече лети стремглаво към пропастта. Спрени са всички големи инфраструктурни проекти – магистралите „Хемус“и „Струма“, скоростните пътища Русе-Велико Търново и Ботевград-Мездра. „Струма“ ще има евентуално някога, когато Борислав Сандов преброи лалугерите и цветята на пътя й. Дотогава ще броим жертвите от Кресненското дефиле. Тунелът под Шипка, с избран изпълнител, ще чака дали Гроздан Караджов ще измисли по-широк път през него. До тогава ще броим жертвите на Прохода на Републиката.

Няма държавен бюджет, евентуално, може би, през март. Със заявката, че през юни трябва да са актуализира. Няма увеличение на заплатите в бюджетната сфера, като при лошия Борисов то бе 10% всяка година от 1 януари. При промяната, когато „вече не се краде“, няма. Няма и да има. Дори обещаното 5% увеличение вече е мираж. Защото според Асен Василев-Кокорчо в държавата няма пари. Е как няма, бе ? Нали неговият Спецов бе събрал рекордни, милиардни, приходи ? Нали Лорер каза, че се къпем в пари ? Нали чужди инвеститори се тълпят на опашки, за да инвестират милиарди у нас, според Петков ? Нали служебните пионки на президента теглеха заеми като луди.

В много от малките общини в страната вече се въвежда режим на тока, спира уличното осветление. До какво ще доведе това ? До ръст на престъпността, бъдете сигурни. Не, че при вече деветмесечното управление на МВР от Бойко Рашков-Дамаджаната това не е факт. Бум на телефонни измами, всяка седмица убийства и грабежи. За първи път от много години насам имаме скок на загиналите по пътищата, над 100 души повече са загубили живота си при катастрофи в страната през 2021 г. А от поне пет години тенденцията бе нисходяща.

Управлението на Ковид-кризата вече е на самотек. Всеки сам се оправя и преценя, който умрял, умрял. Болните се спасяват с връзки по болниците, ако ги имат. Ако ги нямат, участват безплатно в руската рулетка на смъртта. Опитът „да се купят“ пенсионерите с 75 лева добавка при ваксинация не дава очаквания резултат. Страната навлиза с пълни крачки в поредната „вълна“ с висока смъртност, ниски нива на ваксинация и високи на конспиративни теории. Мангъров отново е на мода.

За всичко изброено до тук има виновни. Не, не е Кирил Петков, не е Рашков, дори кукловодът Румен Радев не е виновен. Виновен е главния прокурор Иван Гешев. Той Мирчев от дебето си го каза по телевизията.

А и Бойко Борисов. Държавата се управлява еднолично от президента вече девет месеца. През ноември 2018 година Радев държа гневна антиправителствена реч и съвсем „случайно“ веднага след нея избухнаха протести за цените на горивата. От мутри с мерцедеси „кубчета“. В сравнение с тогавашните цени днешните са тройни. Бензинът вече гони рекордните за последните 10 години 3 лева за литър. Протести няма. Явно всички са доволни.

Дълбоко неизвестен „пиар“ на Киро ругае и заплашва в ефир водещи от Нова телевизия. Нито вопъл, нито стон от разните грантови съюзи, водещите страдалци за свободата на словото, казионният съюз на журналистите. Бившите опозиционни медии и интернеттроловете замазват доколкото могат гафовете на КирчоКокорчовци с обясненията: Ама оставете ги, те са млади, тепърва се учат във властта. Вижте „шкафчетата на Борисов“, „кюлчета“ и „корупцията“.

Семейните и роднински назначения на новата власт не правят впечатление на никой. Важното е да върви „промяната“. Експериментите със живи хора продължават. Сметката ще я платим ние. С лихвите. Вярвайте във светлото бъдеще и свят „без корупция“, в което ви омагьосват трубадурите на промяната.