Санкционираният Божков благодари на САЩ

0
157
Васил Божков Снимка: Novini.bg

Бил изнудван, но според американските власти е давал подкупи

„Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми“, написа в профила си във фейсбук укриващият се в Дубай олигарх Васил Божков. Съобщението идва часове след като Вашингтон наложи финансови санкции на пари и фирми на хазартния бос с прякор Черепа.

„Васил Крумов Божков („Божков“), български бизнесмен и олигарх, неколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По-рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители“, обявиха американските власти.

Според Божков санкцията срещу него била „първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери“. Той директно заявява, че „изнудващите го“ били от Бойко Борисов и Владислав Горанов. В обяснението на САЩ обаче не се говори за „изнудване“, а за „подкупване“, а Бойко Борисов си говори с посланика Херо Мустафа малко преди обявяването на санкциите.