Съпругата на загиналия пилот Терзиев: Има друго лице, което е по-отговорно, но не е привлечено към разследването

0
256
Димитрина Попова

Според нея полк. Орлов ще поеме цялата вина, най-вероятно не по негово желание

Съпругата на загиналия военен пилот край Шабла Валентин Терзиев изрази възмущението си от повдигнатото обвинение на полк. Орлов по случая със смъртта на майора.

Димитрина Попова написа във Фейсбук, че има друго лице, което е по-отговорно, но то не е привлечено към разследването. Тя обяснява, че Орлов няма отговорност да бъде в контролния пункт при подобни задачи, при които е загинал съпругът ѝ.

„Ама разбира се министър Стоянов, че полк. Орлов ще бъде оправдан, след като е единствения привлечен обвиняем, а изобщо не е в компетенциите и отговорностите му да бъде в контролния пункт при тази задача. Има изрична заповед на ръководителя на ВВС, утвърдена от МО, в която е определено лицето за ръководител на стрелбите и това не е полк. Орлов. Какво прави той там, кой го изпрати и с какви отговорности? Има и друго, по-отговорно лице в КП, което обаче изобщо не е привлечено в хода на производството.

Това, че Методи Орлов ще поеме цялата вина го знам от десетия ден след инцидента (най-вероятно не по негово желание). Интересно е как Военна прокуратура стигна до това решение и нейно ли е?

Има още много факти за изясняване, освен твърде закъснялата експертиза на черната кутия. Имал ли е право на допуск до този полет полк. Терзиев и въобще обект ли е на разследване, защото това определя друга причина за инцидента, като основна и дава

друго измерение на престъплението.

Мин. Стоянов явно не си е научил устава на въоръжените сили, а за Наказателен кодекс не е и чувал, след като с такава лекота и с едно изказване обезсмисли съдебната ни система и отново прехвърли вината върху пилота, пренебрегвайки йерархичната подчиненост във ВС при взимане на решения, изпълнението им и последващите отговорности от това.

Ще привлече ли Прокуратурата правилните и всички отговорни лица, с точните факти и обстоятелства, или ще изпрати случая в битието?”, пита Димитрина Попова.