Сарафов: Пресцентърът на Гешев пишеше сигнали от името на несъществуващи лица и по тях се извършваха проверки срещу опоненти на главния прокурор

0
136
Борислав Сарафов

Срамувам се от това, че г-н Гешев беше главен прокурор, каза той

В Дирекция „Публична комуникация“ на ВКП се пишеха сигнали от името на несъществуващи лица, те се входираха и по тях се извършваше проверка. Това съобщи Борислав Сарафов пред ВСС. По времето на Иван Гешев в дирекцията работили 18 човека.

По този начин започвали проверки срещу опоненти на бившия главен прокурор.

Другият начин бил да се пишат статии от служителите на „Публична комуникация“, те се изпращали до две медии, после прокуратурата се самосезирала и започвала проверка.

Тези проверки били иницирани само от прокурори от ВКП. Те били възлагани с резолюция на Иван Гешев. Според Сарафов било незаконно да се правят такива проверки от ВКП. Той назначил ревизия. По предварителни данни имало 8 такива проверки, започнати във ВКП от началото на май.

Според него прокурор от ВКП не може да образува проверки и досъдебни производства. Така пишело и в закона. Тези проверки противоречали на закона и добрите нрави. Той щял да чака ревизията и после щели да решат дали да предприемат действия спрямо тези прокурори.

Тази практика избуяла през последния месец. Две били целите на проверките. Оттегляне на искането за отстраняване на Иван Гешев и отвод при гласуването.

За мен е стресиращо проверки да се образуват по такъв начин – по сигнали от несъществуващи лица и по статии, написани в прокуратурата, каза Сарафов.

Олга Керелска го попита дали като негов заместник Сарафов е реагирал по някакъв начин и обръщал ли е внимание на Иван Гешев, че това е неправомерно, той как е реагирал.

Тази практика не ми беше известно да съществува преди 15 май, когато Иван Гешев направи своето обръщение към нацията и ритуално скъса оставката си, каза Сарафов. Той обясни, че не е бил част от екипа на Гешев, а качеството му е било по силата на това, че е директор на НСлС. Директорът на НСлС няма кабинет в Съдебната палата. Такива практики не ми бяха известни, а след 15 май комуникация с Гешев имах само чрез медииите, каза Сарафов.

Той припомни, че в същия ден 15 май е дал брифинг и пуснал сигнали срещу Гешев. „Срамувам съм се от това, че г-н Гешев беше главен прокурор“, каза той. Според Сарафов последните месеци показали, че прокуратурата може да се ползва в личен интерес, но имало и още нещо, че има хора, които може да следват подобни практики.

Затова и приел тази тежка лична отговорност – да заеме поста, който му тежал, докато кадровиците изберат новия главен прокурор.