Гешев: Кой е Божков? Поредният обвиняем олигарх, укриващ се от правосъдието

0
50
Иван Гешев

Акция срещу битовата престъпност се провежда в 24 населени места. Целта ни е да защитим хората и да подобрим тяхната сигурност, казва главният прокурор

Васил Божков може да избере защитната си стратегия и да говори каквото поиска. Кой е Божков? Поредният обвиняем от редица олигарси, както вие ги наричате, които се укриват от правосъдието, коментира главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Пещера.

Той допълни, че връщането на Божков не зависи от българските държава и прокуратурата. „Прокуратурата си е свършила работата, като е подала съответните документи. Резултатът зависи от ОАЕ. В държави извън ЕС решението е политическо на съответната държава“, заяви той.

Обвинител № 1 на държавата припомни още, че днес Апелативният специализиран съд ще разгледа мерките за неотклонение на обвиняемите по аферата с боклука. Гешев препоръча на всички граждани да прочетат протокола от разпита на един от обвиняемите. Така те ще разберат как се прави опит да се унищожи бъдещето на децата ни и природата ни, да отровят живота ни и на гърба на това да се печели, подчерта главният прокурор.

Той е в Пещера заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, като преди това двамата посетиха двете села в общината Радилово и Капитан Димитриево. На територията на родопската община се провежда специализирана акция на полицията срещу битовата престъпност. При нея са арестувани 10 лица. Открити са акцизни стоки без бандерол, оръжие, наркотици, артефакти и ще бъдат образувани досъдебни производства.

В момента се провеждат акции срещу битовата престъпност в 24 населени места в страната, като до края на седмицата такива акции ще бъдат проведени в общо 114 градове и села.

Целта ни е да защитим хората и да подобрим тяхната сигурност, подчерта Гешев и изрази увереност, че до края на годината ще има драстичен спад на битовите престъпления в страната.