Рашков дава Гешев на прокурор

0
397
Снимка: кадър

Дръпна пламенна реч срещу Гешев, защити Божков и Радев

„Това не е политически документ, този материал е подготвен миналата година, той е предшестван от сигнали, изпратени от професионални организации като Съюза на съдиите, Хелзинкския комитет, Фондация български адвокати за правата на човека“, заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков по повод отказа на ВСС да разглежда искането за прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев, съобщи Tribune.bg.

Рашков заяви от трибуната на Народното събрание, че е внесъл сигнала точно сега, защото не искал да е преди изборите, а миналата година не разчитал на правосъдния министър. Рашков коментира, че дори и Румен Радев не искал да разписва указа за Иван Гешев,  но той нямал избор. Служебния силов министър се закани, че след това заседание ще сезира друг прокурор, защото според Рашков държавното обвинение в лицето на главния прокурор нямало право да изнася СРС-та. Няколко пъти бе обявено, че това не са специални разузнавателни средства, а доказателствени материали и се публикуват по преценка на прокурора.

Рашков подхвана и записите от разговорите на Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов и депутата от БСП Александър Паунов, от които стана ясно, че коментират протестите миналото лято и как „да ги подсилят с 10 хиляди души“. Според Рашков в случая с Божков главният прокурор го обявявал за виновен, без да има присъда. Самият служебен вътрешен министър обаче забрави, че само преди няколко седмици, дни наред дори и по време на предизборната кампания той обвини ГЕРБ в купуване на гласува, без обаче да е показал нито едно доказателство за твърденията си. Като пример за подслушвани журналисти Рашков даде точно Огнян Стефанов, като не уточни, че той е прихванат, защото разговаря с Васил Божков, който се укрива в Дубай и има 19 обвинения.