Сарафов: Всяка окръжна прокуратура ще може да бъде феодализирана

0
62
Борислав Сарафов

Той възрази срещу някои от предложените от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС промени, свързани с правомощията на обвинител номер едно

„Аз критикувах главния прокурор, но депутатите трябва да имат предвид, че може да се появят случаи на местен феодализъм. Давам пример – казусът от Стара Загора. Ако главният прокурор няма компетенции и не може да предлага проверки, то всяка една прокуратура може да бъде феодализирана. Обществото ще получи напълно всевластни 28 окръжни прокуратури, 28 местни феодали, след като главният прокурор няма да може да ги контролира“.

Това заяви изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов на дискусия за промените в конституцията, която се провежда във Военния клуб в София. На нея присъстват редица съдии, конституционалисти, както и министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Ако главният прокурор няма да бъде ръководител на прокуратурата, а само на 80-90 прокурори от ВКП, няма как някой да отчита дейност, за която не отговаря. Отчетността на главния прокурор се изключва“, заяви Сарафов.

Той посочи, че промяна в прокуратурата е необходима, но предупреди, че нейният демонтаж и разграждане ще са пагубни за обществото.