САЩ са ликвидирали с дрон лидера на „Ал Кайда“ Айман аз Зауахири

0
66
Айман аз Зауахири Снимка: интернет

Беше убит по моя заповед в събота в Кабул, обяви Байдън

Лидерът на терористичната мрежа „Ал Кайда“ Айман аз Зауахири е бил убит в Афганистан при нападение с дронове, извършено от САЩ, съобщиха американски медии, цитирани от световните агенции, предаде БТА.

Според източник на Ройтерс операцията е проведена от ЦРУ в столицата Кабул. Това е най-големият удар срещу „Ал Кайда“ от убийството на основателя ѝ Осама бин Ладен през 2011 година.

По-късно президентът на САЩ Джо Байдън обяви наживо по телевизията смъртта на египтянина в нощта на събота срещу неделя в Афганистан.

„По моя заповед в събота САЩ проведоха успешно въздушен удар в Кабул, Афганистан, при който беше убит емирът на „Ал Кайда“ Айман аз Зауахири“, заяви Байдън в кратка реч, произнесена от Белия дом.

„Въздадено беше правосъдие и този терористичен лидер вече не е сред нас“, добави президентът на САЩ, цитиран от Франс прес. Според него смъртта му ще позволи на семействата на жертвите на атентатите на 11 септември 2001 г. в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в централата на Пентагона край Вашингтон, „да продължат напред“.

Присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е „явно нарушение“ на споразуменията, постигнати с талибаните в Доха през 2020 г., според които ислямистите се задължаваха да не дават убежище на „Ал Кайда“, отбеляза представител на САЩ. Той уточни, че лидерът на терористичната организация е бил забелязван „многократно и за дълги периоди от време на балкона, където накрая беше нанесен ударът“.