Сблъсък в парламента за зеления сертификат

0
96
Костадин Ангелов Снимка: архив

Всеки без сертификат застрашава здравето на другите, заявиха от ГЕРБ

Темата за зеления сертификат, който да е задължителен за влизане в НС, отново разпали страстите в парламента.

„С дискусиите за зеления сертификат караме гражданите да не искат да се ваксинират“, каза Георги Свиленски от БСП.

Тошко Йорданов беше категоричен, че зелените сертификати трябва да отпаднат изцяло, тъй като убиват бизнеса. „Зеленият сертификат е дискриминационен и искаме българите не всеки ден да доказват, че са здрави“, обявиха от „Възраждане“.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов коментира, че хората без сертификат, непреболедувалите и неваксинираните поставят под риск живота и здравето на всички.

„Въвеждането на зелен сертификат при по-малко от 25% ваксинирани е дискриминационно отношение към останалите 75 на сто. Но зеленият сертификат вече е въведен. Дори децата ни, които ходят на училище, имат сертификат. Тези, които нямат, не ходят. Не е наша работа да преценяваме дали това е дискриминация или не, има си комисия по този въпрос”, допълни Ангелов.

Проф. Ангелов каза, че не е разбираемо за него тази тема да се превръща в политика. У нас от коронавирус са загинали близо 30 хиляди души, подчерта той.

„България е първа по смъртност в Европа. Най-висшето право е правото на живот. Посегателството се наказва най-тежко. Ролята на зеления сертификат е една – всеки един от нас гарантира, че с контактите си с хората той не посяга на техния живот“, каза той.

Ангелов заяви, че ако искаме да сме членове на ЕС, е безумно да има други правила у нас. „Кой може да обясни защо в парламента е без маска, а в магазина е с маска? Разберете го, ако ние не задавамне правилата и не ги отстояваме, не сме годни да стоим в тази зала“. Професорът подчера, че страната е в криза и че хората умират, „няма смисъл от лекции, а от пример за нашите деца“.

До гласуване на правилата за дистанционна работа на народните представители, поставени под карантина, не се стигна, тъй като дебатът бе прекъснат от председателя на парламента, защото започна блицконтролът с премиера Стефан Янев, вътрешния министър Бойко Рашков, социалния Гълъб Донев и вицепремиера Атанас Пеканов.