Скандали в парламента при дебата за мораториума, Нинова обвини Йордан Цонев в лобизъм

0
149
Снимка: 24 часа

БСП и ДПС в спор за Пеевски

Мораториум върху действията на правителството в оставка поискаха от БСП и „Мутрите“ /ИСМВ/.

Депутатите започнаха в 9 ч разглеждането на два проекта по тази тема. Левицата поиска решение за налагане на мораториум върху отдаването на концесии, продажбата на държавни и общински болници и назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие, съобщава Новини.бг.

Съпредседателят на ИСМВ има друг проект, който е за налагане на мораториум върху определени действия на Министерския съвет в оставка.

Още в началото остро изказване направи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя предупреди депутатите, че този мораториум е закъснял с цяла седмица, защото времето тече и ГЕРБ прави сериозни преназначения в различни сектори. Нинова се поскара на новите формации, че не са я подкрепили още в началото.

„Аз предлагам спекулациите кой иска да наложи този мораториум да спрат поне в тази зала. Не преди една седмица, а преди 10 дни бяха предложени два варианта за мораториума – единият е незабавно налагане на мораториум с устно четене в решение на комисията по ревизията“, реагира Манолова в отговор на критиките на Нинова, която говори преди нея.

Последва размяна на реплики между БСП и ДПС.

От името на ДПС се изказа Йордан Цонев. Той подчерта, че желанието да се „сваля ГЕРБ от власт“ с „преходни и заключителни разпоредби“ не е законодателно издържано. Депутатът настоя, че „с промяна в съответния закон“ трябва да се случват нещата.

„Искате ли да подкараме законите с преходни и заключителни разпоредби? Да правим диктат? Разбира се, че може да променим всеки закон, включително и Закона за публичните предприятия!“, коментира той.

Цонев подчерта нещо важно – че вече е имало отмяна на подобен мораториум, въведен от предишен парламент.

„Законодателната власт отнема с мораториум правомощия на изпълнителната власт“, обърна внимание той.

Стоян Мирчев от левицата попита ДПС кои назначения на кабинета „Борисов 3“ са на Борисов, и кои на Пеевски.

Цонев отговори лаконично: „Назначенията на ДПС и Пеевски са 0. Отговорът ми може и да е друг, но този път ще се въздържа“.

В пленарната зала обаче не само надвиснаха тъмни облаци, а бурята вече се разрази, когато Корнелия Нинова лично нападна Йордан Цонев. Според лидера на социалистите депутатът от ДПС е оказал натиск за оттегляне предложението за мораториума. Нинова разказа, че Цонев е отишъл при нея с думите:

„Оттегли това предложение, ще те подкрепим след 1 седмица, защото има няколко обществени поръчки и концесии за плажове. Заставам с лицето си пред целия български народ. Ако върнете камерите, ще видите реакцията ми. Аз отговорих: Кой си ти, че ще казваш какво ще прави БСП?“.

Но Цонев беше категоричен: „Не съм произнасял такова нещо“. Въпреки нападките със спокоен тон каза, че разбира действията на БСП след неуспеха на изборите.