СДС иска оставките на Калина Константинова и Мариана Тошева

0
65
сдс
Снимка: архив

Вицепремиерът олицетвори в най-голяма степен хаоса и невъзможността за решаване на кризи и проблеми от настоящата власт, казват от партията

СДС поиска оставките на вицепремиера Калина Константинова и председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Ето и целия текст с мотивите им:

Събитията от последните дни, свързани с бежанците от войната в Украйна, показват пълната управленска немощ на правителството. Още през месец март в парламента СДС изрази загриженост за бъдещето на украинските бежанци и припомни, че в началото на миналия век младата българска държава приюти няеколкостотин хиляди бежанци и въпреки всичко се справи. Оземли ги и с по 50 дка – толкова е била средната земя, притежавана от българите тогава.

България винаги е откликвала в такива моменти е подавала ръка на хора, които са в нужда и се надявахме, че в ХХI век, като част европейската общност, и подпомогнати от нея, ще се справим. За огромно съжаление това не се случи.

Вицепремиерът Калина Константинова олицетвори в най-голяма степен хаоса и невъзможността за решаване на кризи и проблеми от настоящата власт. Украинските бежанци, майки с деца, възрастни и болни хора, бяха „респектирани“ от жена в черно, представляваща най-високите етажи на българската държава, която им подготвя извозване с влакове към буферни центрове с „базови условия“. Тънката червена линия на цялото изказване беше обвинение към украинските бежанци, че капризничат и не искат да се пренесат от нормалните човешки условия в центровете за временно пребиваващи мигранти.

Големият въпрос е защо вицепремиерът Константинова и подопечната й Агенция за бежанците не са предвидили какво ще се случи с настъпването на активния летен сезон и освобождаването на морските бази от украинските бежанци. Не може такъв проблем да се решава в последния момент, без план и яснота, без предвидени варианти за преместването на хората в подобни условия в бази в планинските курорти, които са в близост до населени места с медицинско обслужване.

Подобно безхаберие е престъпно в кризисна ситуация. Проблемите няма да се решават от само себе си, а изискват адекватност, подготовка и ясен разчет на възможностите. Действия, очевидно непосилни за Калина Константинова и председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Съюзът на демократичните сили настоява за незабавните оставки на Калина Константинова и Мариана Тошева. Позициите, които заемат, изискват не само управленски умения и компетентност, но и съпричастност към проблемите на хората в нужда. Очевидно те не притежават нищо от тези качества. Умението да управляваш е умението да предвиждаш, а не да оставяш кризите да те залеят и да ги решаваш не с мъдрост, а със сила.