СЕМ изготвя доклад заради непредоставено право на отговор от страна на национална медия

0
97
Снимка: архив

Медийните надзорници решиха да поискат становище от Би Ти Ви за отказа от право на отговор на Breaking BG, Faktor.bg, „Факти БГ“ и „Марица БГ“

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще изготви доклад заради непредоставено право на отговор от страна на Би Ти Ви. Такова са поискали главните редактори на четири медии – Breaking BG, Faktor.bg, „Факти БГ“ и „Марица БГ“, съобщиха членовете на медийния регулатор на свое заседание днес, предава БТА.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова посочи, че е нужно съветниците да обсъдят „дали не е редно“ да бъде наложена санкция за неизпълнение на член 18 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), в който е регламентирано правото на отговор. Соня Момчилова разказа, че жалбоподателите са изпратили писмо до СЕМ, в което са обяснили, че в статиите, които са били обявени за „подвеждаща информация и фалшива новина“, те са се позовавали на „обективни и авторитетни източници“.

Според нея отговорът, изпратен от Би Ти Ви до жалбоподателите, е неоснователен. Соня Момчилова допълни, че журналисти не бива априори да получават статут на последна инстанция. „Може да се образува един твърде притеснителен от моя гледна точка прецедент за това едни медии да бъдат упреквани в непрофесионализъм, в неспазване на професионални стандарти, в разпространяване на фалшиви новини неоснователно“, каза председателят на СЕМ.

Без да мога да твърдя, че жалбоподателите нямат основание да се чувстват засегнати, смятам, че жалбата им не би следвало да бъде удовлетворена и подкрепена, каза Пролет Велкова, член на регулатора. Според нея основанията, описани от Би Ти Ви пред четирите медии, са резонни.

Галина Георгиева, член на СЕМ, посочи, че не би могла да се произнесе, без да е видяла анализ на експерти. По нейно предложение бе прието изготвянето на доклад от администрацията на медийния регулатор.

Габриела Наплатанова, член на СЕМ, си направи отвод. „Аз се запознах с жалбата, но поради факта, че моят семеен кръг присъства в творчеството на някои от подписалите жалбата медии по начин, който не бих коментирала, ще си направя отвод по темата, за да не се изтълкува като проява на реваншизъм това, което бих искала да кажа иначе в професионален план“.

Членовете на СЕМ гласуваха и дали да поискат становище от Би Ти Ви, като предложението бе подкрепено от Соня Момчилова и Галина Георгиева. „Против“ гласува Пролет Велкова.