СЕМ спря излъчването на руските канали Russia Today и Sputnik

0
226
клевети
Бетина Жотева

Само Соня Момчилова от квотата на Радев се въздържа

Решено: преустановява се излъчването на руските телевизионни канали Russia Today и Sputnik и на производните им канали на територията на България.

Това решение бе взето днес на извънредно заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщава Клуб Зет.

„СЕМ прие с мнозинство от 4 (четири) гласа решение за временно ограничаване на препредаването на аудиовизуални медийни услуги на територията на Република България на Russia Today и нейните производни, както и на Sputnik и производните й. Решението на Съвета е изпратено на Комисията по регулиране на съобщенията за предприемане на действия по компетентност“, се посочва в краткото съобщение на медийния регулатор.

СЕМ има петима членове, като очевидно от гласуването, решението е взето с голямо мнозинство.

Гласували „против“ не е имало. Въздържала се е Соня Момчилова – най-новият член на медийния регулатор (президентска квота).

Проектът на решение бе внесен вчера от председателката на регулатора Бетина Жотева.

Мотиви към решението не са описани, но са ясни – неразпространение на руската пропаганда за хода на войната, която Владимир Путин започна в Украйна.

Очаква се да бъдат спрени и Първи канал, Русия 24, Москва 24 и др.

Подобни мерки в изминалите няколко дни предприеха вече Литва, Латвия, Полша, Румъния.

Още в началото на инвазията българският телевизионен операторер „Булсатком“ блокира телевизионния канал RT. Според потребители оттам са премахнали основния си пакет и Първи канал.