Разбиха мрежа за износ на български проститутки във Франция

Десет души са арестувани при едновременна операция у нас, във Франция и Германия

0
91
прокуратурата
Снимка: архив

Момичетата пращали спечелените пари на сутеньори в България

На 3 юли е била разбита престъпна мрежа, занимаваща се със склоняване към проституция, блудствени действия и трафик на хора. Тя е действала от 2015 година, като през изминалия период във Франция са пристигнали десетки жени с цел проституция, съобщиха от прокуратурата.

В хода на разследването е било установено, че на млади жени от България, била обещавана работа във Франция, след което те били настанявани в Германия и принуждавани да проституират в Страсбург. Много от пострадалите били експлоатирани и в близост до гр. Анеси.

За целта жените били поставяни на предварително определени места, като впоследствие изпращали основната част от спечеленото на сутеньори, намиращи се в България. Освен това те били подлагани на наблюдение от тях, както във Франция, така и в Германия.

Въз основа на информация, предоставена чрез службата за вътрешна сигурност към Посолството на Франция в България, прокуратурата в Страсбург е започнала предварително разследване. Впоследствие то е било възложено на прокуратурата към Междурегионалния специализиран съд (МСС) поради големината на престъпната мрежа и разклонението й. С оглед броя на разследвани лица и факта, че те се намират в различни държави, в производството е бил включен и втори съдия-следовател от МСС в Нанси.

С подкрепата на Евроюст е бил създаден съвместен разследващ екип, включващ служители на МСС в Нанси, Върховна касационна прокуратура на Република България и Районна прокуратура – Оряхово, която се явява компетентна с оглед местоживеенето на пострадалите от трафик жени.

Във връзка с изпълнението на европейските заповеди за разследване, отнасящи се до локализирането на лица, занимаващи се със склоняване към проституция и проследяването на финансовите потоци, към разследването е била привлечена и прокуратурата в германския град Офенбург.

Разследването по досъдебното производство е възложено от главния прокурор на Национална следствена служба. От българска страна в операцията са взели участие следователи от Национална следствена служба, агенти на Държавна агенция „Национална сигурност“, служители от жандармерията, експерти.

Задържането на разследваните лица е било предварително планирано за началото на м. юли 2018 г.

На 03.07.2018 г. са били извършени двадесет обиска едновременно в България (в София, Плевен и Бургас), в Германия (в Кел и Офенбург) и във Франция (в околностите на Анеси).

С европейска заповед за арест са били задържани пет лица в България и три в Германия. Още двама са били арестувани край Анеси и изправени пред съдия-следовател в съда в Нанси за повдигане на обвинение и временно задържане.

Същевременно са били събрани свидетелските показания на младите жени, които са разказали за оказания върху техни близки натиск и отправени заплахи да не издават обстоятелства, свързани с престъпната мрежа.

Към настоящия момент е установен контакт със сдружения за подкрепа и реинтеграция на пострадалите от участие в проституция жени, които да ги подпомогнат и придружат при евентуалното им връщане в България.

Разследването продължава с цел откриване и задържане на съучастниците, допълват от прокуратурата.