Шахът, в който царят сам си направи мат

0
401
Снимка: pixabay

Слави Трифонов може да обича шахматистките, но явно не познава шаха

NextNews

Шахът може да е наречен игра, но всъщност е стратегия за победа. А тя идва, когато направиш така, че царят на противника просто вече няма ход.

Често политиката силно напомня на шаха – вземат ти пешката или дори царицата, но ако мислиш с ходове напред и предложиш решение на проблемите, ще матираш опонента си.

За тази игра трябва остър и бърз ум, кураж и ходове, за които имаш 5 минути.

Погледнато през днешната призма на политическия елит „главните играчи“ имат доста повече време да преценят ходовете си, с които да постигнат надмощие.

Такъв е примерът със Слави Трифонов, на който суверенът отреди второ място на парламентарните избори.

Шахът започна добре – неговият кон „Има такъв народ“ прескочи противниковите фигури и премина успешно преградата на Народното събрание.

След което обаче играта зацикли: Започна хаотично движение на пешките и по някой офицер, упълномощени от Слави за негови говорители, а той самият напусна полето на шахматната дъска.

Не направи обещания на избирателите ход да се приеме мажоритарнияj вот, за който Трифонов настояваше така пламенно още от 2017 година. Това доведе до „реми с така наречените партии на статуквото“. Все пак обаче се прокрадваха коментари, че играта за „Има такъв народ“ не е приключила и че всеки момент предстои обрат в политическата обстановка на България.

Голяма част от избирателите очакваха „българският Пепе Грило“, каквото сравнение правят чуждестранните медии, да предложи правителство, оправдавайки очакването на хората, гласували му доверие.

Малкият часовник поставен на дъската отброяваше часовете, дните, седмиците, в които публиката трепетно очакваше царят в съчетание с неговите фигури да изпълни специалната си защита и да поведе играта. На този фон един Тошко Йорданов се изказваше от парламентарната трибуна и подгряваше още повече застиналата шахматна партия с думите:

Когато ни връчат мандата, ще коментираме какво ще правим. Ние „напред“ не говорим!

Но днес на черната дъска играта приключи: Слави Трифонов обяви в социалните мрежи, че издига за премиер шампионка по шах, но тя веднага и на секундата ще върне мандата за съставяне на правителство! Антоанета Стефанова е безспорен експерт в своята сфера с многобройни победи на дъската.

Но дори и тя би загубила партия, в която нейният отбор вместо да играе за успех, мисли само как да промени правилата на древната игра, само за да е комфортно на неговия цар. На това му се вика много слаб ход със силна фигура.

Какво беше мат в шаха? Когато единият цар вече няма ход. Още по-интересното е, че в живота не точно противникът го матира. Слави си го направи сам.

Той може да обича шахматистките, но явно не познава шаха.