Шефът на лабораторията на границата: Опитват се да ни вземат бизнеса, като държавата разпъва чадър над частен интерес. Много скоро ще разкрия кой стои зад това

0
238
ГКПП Капитан Андреево

В момента на Капитан Андреево е пълен хаос, цената на пробите е с 90 лева по-висока, а времетраенето с 10 часа повече

Скандалът с намесата на държавата и лично на Кирил Петков на граничния пункт Капитан Андреево и отстраняването на частната лаборатория за проверка за пестицида на влизащите у нас камиони с плодове и зеленчуци се разраства. Преди няколко дни собственикът на лабораторията „Евролаб 2011“ Васил Димитров алармира в писмо до медиите, че държавата унищожава бизнеса му, за да го даде на конкуренти.

Днес Димитров повтори същото на импровизиран брифинг от ГКПП – Капитан Андреево. Шефът на „Евролаб 2011“ добави, че след намесата на държавата Централната лаборатория за изследване на пестициди към агенцията по безопасност на храните в София ще прави пробите, а „Евролаб 2011“ е отстранена от пазара от 20 май.

По този начин чрез БАБХ тайно се пробутват нови фирми на превозвачите, които внасят плодове и зеленчуци от Турция с цел посочените частни дружества да ги представляват пред държавните органи, а дейността на „Евролаб“ е прекратена от 20 май.

Опитват се да ни вземат бизнеса, а държавата разпъва чадър над частен интерес, заяви пред медиите Васил Димитров. Промените предприети от правителството не само неоснователно отнемат бизнеса на Димитров, но и драстично оскъпяват и забавят услугите, които лабораторията му е извършвала.

Наред с това се създава и пълен хаос на границата. Ако досега се е плащало по 420 лева с ДДС, то сега държавната лаборатория прибира по 510 лева с ДДС, т.е. с 90 лева повече. Отделно, че времетраенето е с 10 часа повече, тъй като пробите се карат в централната лаборатория в София, а на място „Евролаб“ ги е извършвала за около час-два. Много скоро ще разкрия кой стои зад това, заяви Васил Димитров.

Припомняме, че шефът на лабораторията на границата от няколко дни алармира, че държавата прави всичко възможно да сложи неправомерно ръка върху бизнеса му. Работещи на граничния пункт смятат, че хаосът с тировете, след като агенцията пое контрола по извършване на пробите се прави нарочно. Идеята, смятат те, била да се покаже, че държавата не може да овладее процеса и затова ще отдаде пак дейността, но на други частни фирми избрани по неясни правила и критерий. Именно това навежда на мисълта, че се рекетира един бизнес, за да се даде път на други играчи.