Шефът на „Булгаргаз“: Газ ще има, лошото е, че ще бъде скъп

0
52
Иван Топчийски
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Хранилището в Чирен е запълнено 55%, казва Иван Топчийски

За последното тримесечие газ има, това е добрата новина, лошата е, че ще бъде скъп този газ. Към момента има оферти за обезпечаване на доставките до декември, днес ще бъдат разгледани. Мисля, че няма да има никакъв проблем за последното тримесечие, ще се опитаме да оптимизираме цените, коментира все още шефът на „Булгаргаз“ Иван Топчийски пред Би Ти Ви.

320-330 лв. като цена може да видим за съжаление. През септември може да има поскъпване, добави той. Спорна тема е какъв е произходът на газа на търговците, той е микс. Не може да се предположи кой газ ще бъде докаран, обясни още Иван Топчийски. По думите му прогнозната цена за септември е 315 лв.

Хранилището в Чирен е запълнено на 55%, каза още шефът на газовото дружество.

Според Топчийски страната ни може да поиска неустойки за прекратени доставки. Може да говорим за някои пропуснати ползи от „Булгаргаз“, каза той.

„Булгаргаз“ има оперативна печалба от 6 млн. за юни, оперативно дружеството е стабилно. Топчийски коментира и новоназначения директор на компанията. „Познаваме Деница Златева, работила е в „Булгаргаз“, работеше и през първите месеци, когато влязохме като ново ръководство, направихме кратка среща, но промените все още не са вписани официално и не мога да коментирам нашироко“, каза той.

Аз ще остана председател на Съвета на директорите с оглед на някаква приемственост. Старото и новото ръководство ще работим за тази приемственост, уточни той. Не мога да коментирам мотивите за рокади, но според мен се търси допълнителен експертен потенциал, промяна в управленския модел, но това са нормални неща, смята Топчийски.

Влязохме в много труден момент, моята оценка е, че се направи максималното с оглед на ситуацията, нямаме спиране на доставките на газа, направи той оценка за изминалото управление.