Шофьорът на автобуса е обвинен за зверската катастрофа с 4 жертви

0
76
Прокурорът Илиян Благоев и следователката Бранимира Вергова на мястото на катастрофата Снимка: 24 часа
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Изпуснал контрола на  рейса и се е движил с несъобразена скорост

Повдигнаха обвинение на шофьора на автобуса за зловещата катастрофа с 4 жертви край Велико Търново. Той е задържан за 72 часа и утре в съда в Търново ще бъде внесено искане за постоянното му задържане под стража.

„На този етап са събрани достатъчно доказателства и шофьорът, турски гражданин, е привлечен като обвиняем за причиняване смърт по непредпазливост в следствие на нарушаване на правилата за движение като водач на МПС. Предвид на това, че е чужд гражданин, и то на държава извън ЕС, съществува опасност да се укрие и да не може да бъде осигурен за процеса, и заради тежкия резултат от престъплението, ще поискаме от съда да му бъде взета мярка „задържане под стража“, каза наблюдаващият прокурор Илиян Благоев, без да конкретизира действията, довели до трагедията. Обясни само, че е изпуснал контрола – на автомобила и се е движил с несъобразена скорост.

Стана ясно още, че намерената почти 24 часа след инцидента част от тахографа на катастрофиралия автобус е парче от корпуса и част от записващата лента, но на нея няма данни за скоростта, с която се е движел. „Ще бъде изследвано, но не е нещо видимо, което да съдържа информация, изобщо, а не да е унищожена“, допълни прокурорът.

Следователят Бранимира Вергова уточни, че е намерено „нещо“, но какво е то и част от какво устройство е тепърва предстои да се разбере, след като експертите дадат своето заключение.

Според разследващите състоянието на пътната настилка не е причина за трагедията, в която загинаха 4 души – две жени и двама мъже, а други 8 бяха ранени.

Вторият шофьор на автобуса, също турчин, е освободен след полицейския арест от 24 часа.