Шофьори на линейки протестираха във Варна

0
25
Снимка: БТА

Основното им искане е да се промени категорията на труда им

Шофьори на линейки от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) във Варна протестираха символично днес с искане за промяна на категорията им труд. Те се събраха пред входа за линейки на Спешния център в града, съобщи БТА.

Основното ни искане е да се промени категорията на труда ни, каза пред медиите Димитър Недев, който е шофьор на линейка в ЦСМП. Той обясни, че в момента трудът на шофьорите се води трета категория, а те работят с всички служби, които са първа или втора категория. Работим с полиция, пожарна, „Гражданска защита“, ходим по бедствия, по аварии, по катастрофи, но само ние сме трета категория, каза Недев.

Той коментира още, че заплатите на шофьорите на линейки са унизително ниски. В момента възнаграждението е 1158 лева, а хора, които нямат или са с малко години стаж, не могат да вземат и 1000 лева, обясни Недев.

Той добави, че на моменти работата им е „чиста хамалогия“, защото се налага да свалят пациенти от високи етажи без асансьор, по стълбищата надолу. Когато помагаме при стабилизиране на пациент се водим към екипа, а когато става въпрос за заплати ни водят обикновени шофьори, каза още Недев и допълни, че ваучерите, които получават за храна, са 2 лева на дежурство.