Ще разпитат всички здравни министри в периода 2019-2021 г. за поръчката за детската болница

0
114
Христо Кръстев Снимка: Георги Димитров, Дарикнюз

Разследването е по сигнал на бившия здравен министър в служебния кабинет Стойчо Кацаров

На 11 март Специализираната прокуратура е започнала да разследва данни за длъжностно престъпление по повод обществената поръчка за Национална многопрофилна детска болница в София. Това обяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев на брифинг.

Предстои разследване дали има извършено престъпление и от кого във връзка с проекта. Ако се прецени, че няма престъпление от страна на министър, а от други служители в Министерството на здравеопазването, то ще бъде препратено като компетентност.

Става дума за поръчка в периода 2019-2021 г.

Сигналът е от бившия здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който беше част от служебния кабинет, обяви Кръстев. Той е подал сигнал във Върховната касационна прокуратура. Наблюдаващият прокурор е възложил проверка на Агенция за държавна финансова инспекция, която е открила данни за финансови нарушения.

Кръстев обяви, че всеки един бивш министър, който има отношение към обществената поръчка, ще бъде разпитан. В това число и самият подател на сигнала – Стойчо Кацаров, той ще бъде привикан като свидетел по случая.