Ще разследват ли Татяна Дончева за предлагане на подкуп на депутат?

1
1514
Татяна Дончева Снимка: фейсбук

Рашков нареди да разпитват Борисов за случай отпреди повече от 10 г., защото някой бил чул от познат нещо, което познатият отрича, сега ще нареди ли да разпитат приятелката му

Тошко Йорданов съобщи пред БНР в събота, че Татяна Дончева е предлагала подкуп на депутат от ИТН, но досега няма никаква реакция от МВР, ДАНС и прокуратурата. А става дума за грандиозен скандал – председател на парламентарна група съобщава за извършено престъпление от зам.-председател на парламента.

Вярно е, че и Йорданов, и Дончева, и депутатът, който трябвало да бъде корумпиран, имат имунитети, но това не пречи да се започне предварителна проверка и ако се открият данни за извършено престъпление, да се образува досъдебно производство и главният прокурор да поиска имунитети.

От депутата могат да бъдат снети обяснения като свидетел. Йорданов твърди, че Дончева му написала на листче сумата от 500 000 лв., срещу която той трябвало да гласува за правителство с третия мандат и да вербува колегите си от ИТН Ива Митева и Иван Хиновски. Това станало в офиса на народния представител. Той бил готов да свидетелства, дори да се подложи на детектор на лъжата.

В офиса вероятно има камери, чиито записи могат да бъдат иззети и прегледани и да се види ходила ли е Дончева там.

Обяснения задължително трябва да бъдат снети и от Тошко Йорданов, както и от други хора, на които евентуално е споделил за срещата с Дончева депутатът.

Интересно е дали лидерът на ИТН Слави Трифонов е знаел за случая и ако да, защо досега той, Тошко Йорданов и депутатът от тяхната партия не са сигнализирали правоохранителните органи. Прокуратурата и разследващите трябва да изяснят съставлява ли престъпление прикриването на корупционна схема.

Вярно е, че подкупът или каквото и да е там престъплението, трудно може да се докаже. Не се знае и дали въобще е истина. Дончева според твърденията на Йорданов се прибрала листчето с написаната сума. Тя категорично отрича да е предлагала пари и се заканва да предприеме действия – вероятно да съди Йорданов за клевета.

Ако пък се окаже, че не е истина, тогава прокуратурата може да търси отговорност от депутата от ИТН за набеждаване.

Вътрешният министър Бойко Рашков нареди да разпитват Бойко Борисов за случай отпреди повече от 10 г., защото някой бил чул от познат нещо, което познатият отрича да се е случило. Сега ще нареди ли да разпитат приятелката му?

Депутатите имат имунитет срещу задържане и повдигане на обвинение, но могат да дават обяснения по проверки на полицията и прокуратурата както всички български граждани.

На ход са Гешев и… Рашков.