Сийка Милева: Сигналът на Рашков е поредната политическа атака срещу прокуратурата

0
117
Сийка Милева Снимка: БНТ

Той би трябвало да знае, че образуването на дела срещу магистрати не е от компетентността на НСлС, посочи говорителката на главния прокурор

Постъпилият днес сигнал от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков с твърдения за извършени противоправни деяния от главния прокурор Иван Гешев е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата на Република България. Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде БГНЕС.

„Сигналът е адресиран лично до Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба. Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в сферата на наказателния процес, доц. Бойко Рашков би следвало да знае, че разследването на магистрати съгласно процесуалния закон е от компетентността на Софийската градска прокуратура или на специализираната прокуратура в зависимост от твърдените факти и обстоятелства“, заяви Милева и обясни, че НСлС няма право да образува досъдебно производство.

Поради това постъпилият днес сигнал е изпратен на специализираната прокуратура, която е единственият компетентен орган в случая, поясни Милева.

„Преценката за наличието на основание за образуване на досъдебно производство е единствено и само от компетентността на прокурор“, посочи тя.

Според нея отново сме свидетели на поредния политически акт, без каквато и да било правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт.