Симеон Дянков: 2 лв. струва скъпото мляко в Ню Йорк, 1 евро – в Брюксел. У нас е над 3 лева

0
183
Симеон Дянков

ДДС да се върне на 20%, за да се спре инфлацията, предлага бившият финансов министър

1,28 долара струва 1 литър пълномаслено мляко в САЩ – около 2 лева, в Брюксел цената му е 1,01 евро, докато у нас е близо двойно повече. Сравнението е на бившия финансов министър Симеон Дянков, според когото в България със сигурност има спекула.

Самият той употребявал изцяло български продукти в Брюксел, разказа Дянков тази сутрин пред Би Ти Ви

Икономическо обяснение защо български продукт е по-евтин в чужбина, отколкото у нас, няма, каза Дянков. По думите му в големите икономики с добра конкуренция има пазар.

У нас според него има няколко вериги, които се разбират за цената. В САЩ и Брюксел няма как да стане, защото идва внос от много места. Тук обаче пазарът е малък и вносът не е толкова голям.

За да има промяна, намаленото ДДС трябва да се вдигне отново на 20 процента, за да не се позволява натрупване на свръхпечалба. Ако компаниите, които ползват намалено ДДС, имат повече пари, това не означава, че цялото население има. Потреблението намалява от октомври, което означава, че хората обедняват, казва Симеон Дянков.

По думите му заради войната в Украйна икономиката там се свива с 30% през миналата година. Тази година също се очаква да продължи да се свива. Оттам е и енергийната криза, която има влияние не само върху малки държави като България, но и в Германия, която от 3 месеца е в рецесия.

Според Дянков две трети от инфлацията се дължат на външни фактори, останалата част – на грешните решения на правителството.

Веднъж като се вдигне цената, търговците и производителите трудно я свалят. Затова винаги съм бил противник на свалянето на ДДС примерно, допълни финансистът.

Според него е много трудно с натиск от държавата да се променят цените. Комисията за защита на конкуренцията има такива правомощия, но е трудно да бъде осъществено, тъй като се изисква доста дълъг срок за различните процедури.

Затова Дянков е на мнение, че намаляването на цените може да бъде постигнато най-лесно през бюджета. Той даде пример с факта, че енергийните продукти са намалени с 60% от пика от миналото лято, пшеницата – с 40%, но цената на хляба не е паднала.

Затова ДДС трябва да се вдигне пак, за да не се дават допълнителни печалби.

Не вярвам в прогнозата за едноцифрена инфлация. Тя може да бъде намалена, но в рамките на година, смята Дянков. Според него популисткото намаляване на ДДС и енергийните субсидии трябва да се спрат и да се дадат повече пари за социални помощи.

Съмнявам се да има редовно правителство, защото партиите гледат към местните избори. Ако има някакъв шанс, той е около партиите, които гледат към еврото и Шенген. Такава партия е „Демократична България“ – единственият политически играч, който се фокусира на тази тема.

Така бившият финансов министър на Бойко Борисов намекна за възможна подкрепа от ДБ за правителство с ГЕРБ, без обаче да назовава политическите сили, които биха могли да излъчат редовен каинет.