Синдикатите: Идва нов ценови шок, ще поскъпват и нехранителни стоки

0
154
Снимка: pixabay

Според тях в края на годината инфлацията ще бъде в двуцифрени размери

КНСБ и КТ „Подкрепа“ прогнозират нов ценови шок през следващите месеци, ще поскъпват не само бързооборотни стоки, каквито са храните, но и нехранителни, които са част от нашето ежедневие. За домакинските бюджети най-силно отражение ще има повишението на цените на хляба, чието производство е 100 процента зависимо от газа.

Синдикатите очакват продължаване и дори засилване на инфлационния натиск върху домакинствата, като в края на годината инфлацията ще бъде в двуцифрени размери, съобщава БТА

От края на миналата година домакинствата понасят сериозен инфлационен натиск, продиктуван основно от повишената цена на електричеството за фирмите. Последици от войната в Украйна ще доведат до нов ценови шок, прогнозират експертите от ИССИ на КНСБ. Те анализират, че вече сме свидетели на повишилите се цени на енергията, природния газ и петрола, а наред с тов, нарастват цените на международните борси на зърнените култури, на основни суровини като стомана и алуминий, което неминуемо ще се предаде по веригата на доставките и производството.