Скандал между „Добрите сили“. ДСБ искат обяснения от ПП за думите на Асен Василев

0
144
Асен Василев

Вчера финансовият министър каза, че всеки министър трябва да се оттегли, визирайки здравният Хинков

Напрежение между коалиционните партньори в „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, или по-скоро между ДСБ и ПП лъсна покрай изявленията на Асен Василев за оставката на здравния министър Христо Хинков. Зам.-шефът на ДСБ Йордан Иванов, които е и депутат от ПП-ДБ, поиска обяснения за изявлението на съпредседателя на ПП.

Ден по-рано Василев каза, че не е негова работа да иска оставката на Хинков, но намекна, че всеки министър трябва да се оттегли, ако не среща подкрепа от партиите, стоящи зад правителството. Заради опита на Хинков да смени шефа на „Пирогов“ Владимир Димитров, ГЕРБ и ДПС се заканиха да бойкотират законите на Министерския съвет, а Василев обяви, че не може парите на държавата да са заложник на който и да било болничен директор.

Иванов отбеляза, че в ДСБ са разбрали от изказването на Василев, че всеки министър в сам трябва сам да търси своята политическа подкрепа. „Нас ни притеснява, защото това означава, че всеки министър сам трябва да се договоря с ГЕРБ и ДПС“, заяви депутатът. Хинков пък бил дългогодишен член на ДСП и от партията му категорично застават зад него. „Той се ползва с нашата подкрепа за битката му с корупционните практики. Както и всеки друг министър от настоящия кабинет, който води такива битки, ще получава нашата подкрепа“, заяви Иванов.

Според него буди недоумение как втори ден цялата държава се занимава с шефа на една болница, срещу когото има експертен доклад за извършени нарушение.

„Видимо г-н Ангелов (Костадин – бел ред.) от ГЕРБ се е запътил към поста на министър, но искаме да го предупредим, че начинът, по който иска да го направи, може да доведе до скъсване на менискус“, заяви Иванов.