Скитник с психически отклонения поругал гроба на патриарх Неофит

0
79
Задържания Иво Димитров

Няма досие в полицията

„Вчера около 08:00 ч сутринта е получен сигнал, че е осквернен гробът на патриарх Неофит. Незабавно са предприети издирвателни действия от СДВ и след 4-5 часа е задържан 37-годишен мъж, неизвестен на полицията досега. Той води скитнически начин на живот и има психически отклонения“.

Това съобщи заместник-началникът на Първо районно управление комисар Георги Гечев, предаде БГНЕС.

Говорителят на Софийската районна прокуратура Николай Николаев обясни, че мъжът е привлечен като обвиняем за това, че е осквернил гроба на патриарх Неофит и е задържан за 72 часа. Прокуратурата ще иска от съда да го остави в ареста.

„Мярката ще бъде разгледана от Софийския районен съд още в утрешния ден. Обвинението е за това, че на 15 април около 23:30 ч извършителят е осквернил гроба на патриарх Неофит, като е изтръгнал дървения кръст, разклащайки го няколко пъти. За това деяние се предвижда лишаване от свобода за срок от 3 години, глоба от 5 000 до 10 000 лв.“, обясни Николаев, след което уточни, че ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден, но ще се вземат мерки, ако е опасен за обществото.

Задържаният не е дал обяснения за действията си.