Гробарите на Борисов и ГЕРБ сами паднаха в гроба

0
2799
румен радев
Партийна сбирка на Радев с БСП в Асеновград. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Изборите бяха звучен шамар не само за БСП, но и за президента Румен Радев

Стефан Ташев

Новините за политическата смърт на Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ са силно преувеличени. Това стана ясно след излизането на предварителните резултати от изборите за Европейски парламент. Нещо повече, вотът на българите удари звучен шамар на Българската социалистическа партия и нейният аватар президентът Румен Радев. Изборите бяха пълно фиаско за Корнелия Нинова, Елена Йончева, Кирил Добрев и сие.

Тази кохорта се скри срамно след вота. Нинова доведе партията си до тотален изборен провал. Само тя може да загуби изборите с почти 10%, след почти 10 години в опозиция, след най-мощния скандал и удар по ГЕРБ за всичките години на съществуването на партията на Бойко Борисов. И това не е всичко. Корнелия Нинова не успя да вземе никакъв протестен вот, партията се капсулира и благодарение на лидерката от социалистеческата партия столетницата се превърна във фашитско-русофилска. Тя заложи всичко на тези избори с цел сваляне на правителството и предсрочни избори, които БСП да спечели. И загуби. Тотално.

Изчезна и нелепата водачка на листата на партията Елена Йончева, която се оказа забъркана в офшорки, къщи за гости, пари от КТБ и многобройни апартаменти. Как Йончева да убеди симпатизантите на левицата да я подкрепят с това богатство? Абсурд. Същото важи за милионерът-социалист Кирил Добрев, зам.-председател на БСП и член на предизборния щаб на партията. Какво ли мисли левият избирател за часовника на ръката му за 20 000 лева ? Ами самата лидерка-участвала в силно съмнителни приватизационни сделки, когато е само на 28 години? Появила се от нищото в БСП? Затова анализаторите няма какво да се чудят на изборните резултати.

Най-губещ в този вот се оказа президентът Румен Радев. В пълно нарушение на Конституция и закона държавният глава участва в предизборната кампания като член на БСП. Стигна се до срамния факт по нареждане на президентството да бъдат избутани академици, професори и учители от първите места в шествието за 24 май, за да може до него да застане Корнелия Нинова. Бас държа, че това е докарало 2% негативен вот срещу партията. С какви очи утре държавният глава ще говори за морал, демокрация и корупция ? След като натискаше за машинен вот, а гласува с хартиена бюлетина? Това е дребен детайл, но важен. Показва цялата несъстоятелност на тандема Нинова-Радев. Европейските избори демонстрираха и една поговорка-Който копае гроб другиму, сам пада в него. Така гробокопачите на Борисов и ГЕРБ сами паднаха в гроба. Дали ще е завинаги, остава да видим.